РФ денонсує Договір про звичайні збройні сили в Європі: Путін вніс законопроєкт в Думу

Середа, 10 травня 2023, 19:18

Російський президент Владімір Путін вніс до Держдуми законопроєкт про денонсацію Договору про звичайні збройні сили в Європі.

Відповідний документ опублікований на сайті Держдуми РФ, повідомляє "Європейська правда".

Дата розгляду законопроекту поки що не призначена.

У пояснювальній записці зазначається, що договір "багато в чому застарів і втратив зв'язок із дійсністю", зокрема, через розширення НАТО.

Також в ньому зазначається, що США та їхні союзники нібито проводять "лінію на військову конфронтацію з Росією".

Договір про звичайні збройні сили в Європі був підписаний 19 листопада 1990 року в Парижі 16 державами НАТО (Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Туреччина та Франція) та шістьма державами організації Варшавського договору (Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія, СРСР та Чехословаччина) і набув чинності 9 листопада 1992 року.

Угода встановлювала квоти на кількість військової техніки, яку могли мати країни-підписанти, включаючи танки, артилерію, вертольоти і літаки.

Росія призупинила свою участь у договорі у 2007 році, вимагаючи від країн НАТО ратифікувати цю угоду. У 2015-му РФ призупинила участь у засіданнях Спільної консультативної групи з ДЗЗСЄ.

Нагадаємо, у 2021 році Росія денонсувала Договір про відкрите небо після виходу з нього США.

Договір про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО) між Росією та США продовжили до 2026 року.  Але в лютому президент Росії Владімір Путін підписав закон про "призупинення" участі Москви в Договорі про СНО зі США, який залишається останньою угодою, що обмежує стратегічні ядерні арсенали обох держав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: