ЄСПЛ підтримав заборону Фінляндії на збір особистих даних "Свідками Єгови"

Четвер, 11 травня 2023, 12:23

Фінська влада не порушила релігійні права організації "Свідки Єгови", визнавши незаконною їхню практику збору даних під час домашніх візитів.

Відповідне рішення виніс Європейський суд з прав людини, повідомляє "Європейська правда".

ЄСПЛ одноголосно постановив, що фінське рішення, яке визнало збір персональної інформації незаконним, не порушує права "Свідків Єгови" на свободу віросповідання.

"Суд встановив, що національна влада правильно збалансувала інтереси громади-заявника з правами окремих осіб щодо їхньої особистої інформації, вважаючи, що отримання згоди було необхідним", – йдеться в рішенні.

Рішення ЄСПЛ поставило крапку в тривалому і складному спорі. У 2013 році фінський омбудсмен із захисту даних визнав незаконним спосіб збору особистої інформації "Свідками Єгови" під час відвідування будинків людей.

Проте, за словами "Свідків Єгови", така практика була лише засобом робити нотатки і збирати матеріал для наступних зустрічей, і вони стверджували, що втручання в особисте життя людей не відбувалося.

Гельсінський адміністративний суд погодився з групою і скасував попередній вердикт.

Однак на цьому справа не закінчилася. У 2018 році Суд ЄС виніс рішення, що "Свідки Єгови" повинні поважати закони ЄС щодо захисту персональних даних, коли вони збирають інформацію під час проповідей "від дверей до дверей".

Зрештою справа перейшла до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі, який може виносити рішення, коли всі інші засоби правового захисту вичерпані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: