Суд ЄС закликав "Свідків Єгови" захищати персональні дані

Вівторок, 10 липня 2018, 15:06

Міжнародна релігійна організація "Свідки Єгови" повинна поважати закони ЄС щодо захисту персональних даних, коли вони збирають інформацію під час проповідей "від дверей до дверей".

Про це йдеться у рішенні Суду Європейського союзу.

Справа стосувалася фінського управління захисту даних, яке у 2013 році заборонило місцевому осередку "Свідків Єгови" збирати або обробляти особисті дані без дотримання вимог законодавства Фінляндії щодо обробки персональних даних.

У своєму рішенні суд зазначає, що на проповіді "від дверей до дверей" членів громади "Свідків Єгови" не поширюються винятки, передбачені законом ЄС про захист персональних даних. Зокрема, ця діяльність не є суто особистою чи побутовою, до якої цей закон не застосовується.

"Той факт, що проповідування від дверей до дверей захищається основним правом на свободу совісті та релігії, закріпленим в статті 10 (1) Статуту фундаментальних прав Європейського Союзу, не надає виключно особистого чи побутового характеру діяльності, оскільки вона виходить за рамки приватної сфери члена релігійної громади, яким є проповідник", - йдеться у рішенні.

Суд також дійшов висновку, що законодавство ЄС про захист персональних даних підтверджує висновок про те, що релігійна спільнота має контролювати процес обробки персональних даних, щоб громада не мала доступ до цих даних без необхідності.

Суд також рекомендує направляти членам організації письмові інструкції або вказівки стосовно обробки даних.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.