Правлячий просербський блок Чорногорії розпався перед позачерговими виборами

Понеділок, 15 травня 2023, 19:28

Лідери Демократичного фронту Чорногорії – альянсу просербських партій, які останні майже три роки перебувають при владі в країні – оголосили про розпуск на тлі прийдешніх позачергових виборів до парламенту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BIRN.

Андрія Мандич і Мілан Кнежевич із партій "Нова сербська демократія" і "Демократична народна партія" підуть на вибори як коаліція, тоді як "Рух за зміни" Небойша Медоєвича буде змагатися самостійно. Таким чином, блок припинив існування після 11 років.

"Після поразки на виборах (президента – ред.) Міло Джукановича ми вирішили продовжити нашу політичну боротьбу окремо. Між нами немає конфлікту, але партії, що входять до складу блоку, вирішили йти різними шляхами до однієї і тієї ж мети", – заявив Мандич на прес-конференції.

Після перемоги на останніх виборах у серпні 2020 року Демократичний фронт також здобув успіхи на місцевому рівні, отримавши посади мерів шести міст. Але його висуванець на останніх президентських виборах просербський Андрія Мандич навіть не вийшов до другого туру.

Натомість президентом Чорногорії обрали висуванця новоствореного блоку "Європа зараз" економіста Якоба Мілатовича, а багаторічний голова держави Джуканович зрештою оголосив, що йде з політики.

Зазначимо, що Соціал-демократична партія, біля витоків якої стояв Джуканович, також вдалась до передвиборних змін і оголосила про об’єднання лібералами й Демократичним союзом албанців, а виборчий список пообіцяла сформувати з молодих партійних функціонерів.

11 червня у Чорногорії пройдуть позачергові парламентські вибори, за результатами яких заснована минулого року партія "Європа зараз", одним зі співзасновників якої є новий президент Мілатович, має всі шанси не просто увійти до парламенту, а й отримати найбільшу фракцію.

Докладніше про новообраного президента Чорногорії і те, яким курсом він може повести країну, читайте в статті За підтримки ЄС та друзів Путіна: як новий лідер Чорногорії об'єднав ворогів для своєї перемоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: