Чеські профспілки оголосили надзвичайний страйк через заходи жорсткої економії

Вівторок, 16 травня 2023, 09:04

Чеські профспілки у понеділок оголосили надзвичайний страйк у відповідь на урядовий пакет заходів жорсткої економії, який включає підвищення корпоративних податків і зниження зарплат у державному секторі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Уряд Чехії представив свій пакет заходів жорсткої економії минулого тижня з метою консолідації державних фінансів. Проте запропоновані заходи зазнали різкої критики.

"Це дуже серйозна ситуація для нас. Ми переконані, що те, що сталося в четвер, перевищило всі межі, які ми могли собі уявити", – заявив у понеділок Йозеф Стржедула, голова Чесько-Моравської конфедерації профспілок.

За словами Стржедули, деякі оголошені заходи жорсткої економії "спрямовані безпосередньо проти працівників та їхніх сімей". Конкретною проблемою він назвав запровадження страхування на випадок хвороби для працівників.

За словами прем'єр-міністра Петра Фіали, оголошення надзвичайного страйку є безвідповідальним.

"Їдьте додому, доки не пізно": президент Чехії залишив послання росіянам на військовій техніці

"Ми подбали про те, щоб пакет заходів не вплинув на жодну соціальну групу, щоб якнайменше постраждали найбільш уразливі верстви нашого суспільства", – сказав Фіала у відповідь на рішення профспілок.

"У цьому контексті нам незрозуміла готовність профспілок до страйку. Ми вважаємо таке ставлення безвідповідальним і таким, що не веде до діалогу і не сприяє йому в суспільстві. Це не вперше, коли вони обирають демонстрації замість діалогу", – додав Фіала.

Крім "пакета консолідації", чеський уряд також запропонував реформу пенсійної системи. Вона передбачає, серед іншого, автоматичну зміну пенсійного віку залежно від середньої тривалості життя, посилення правил дострокового виходу на пенсію та уповільнення темпів зростання пенсій.

За даними соцопитувань, у квітні чинний уряд Фіали оцінювали найгірше серед усіх урядів за останні 10 років.

Протягом останніх місяців відбувалися неодноразові демонстрації проти уряду Чехії, організовані проросійськими силами чи активістами. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: