Прем'єр Британії напередодні саміту Ради Європи вимагає реформувати ЄСПЛ

Вівторок, 16 травня 2023, 12:14

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак виступить на саміті Ради Європи у вівторок з ініціативою реформування повноважень Європейського суду з прав людини, який довільно блокує депортаційні рейси до Руанди.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico Europe.

Сунак вимагає від ЄСПЛ припинити блокувати депортаційні рейси з нелегальними мігрантами з Британії до Руанди.

Британський прем’єр має намір сказати, що "нинішня міжнародна (міграційна) система не працює".

"Ми повинні робити більше для співпраці через кордони та між юрисдикціями, щоб покласти край нелегальній міграції і зупинити човни", – скаже Сунак, згідно з попередньо оприлюдненими коментарями.

У 2022 році Британія підписала угоду з Руандою про відправку в країну рейсів з нелегальними шукачами притулку. Однак жодної депортації не відбулося через втручання ЄСПЛ, який скористався Правилом 39, щоб зупинити перший рейс з мігрантами з Британії до Руанди. Фактично суд заблокував будь-які дії доти, доки британські суди не завершать оскарження законності цієї схеми.

У квітні Сунак вніс зміни до свого законопроєкту про нелегальну міграцію, які дозволять міністрам ігнорувати тимчасові судові заборони ЄСПЛ за Правилом 39. Відповідно до зміненого законопроєкту, який зараз проходить через Палату лордів, ці судові заборони будуть виконуватися лише в окремих випадках, якщо міністр особисто вирішить їх дотримуватися.

Європейські політики та дипломати без ентузіазму ставляться до цього заходу і застерігають Сунака від спроб обійти Страсбурзький суд.

Британський прем’єр своєю чергою має намір закликати до загальноєвропейської реформи ЄСПЛ, намагаючись гарантувати, що його міністрам ніколи не доведеться користуватися своїми новими повноваженнями.

Сунак буде доводити, що будь-які заходи, запроваджені європейськими урядами – такі як його законопроєкт про нелегальну міграцію – повинні йти пліч-о-пліч з глобальною системою надання притулку.

Він закликатиме до реформування процесу застосування Правила 39, щоб забезпечити "належну прозорість, більшу підзвітність і можливість перегляду рішень".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: