Як Угорщина готувалася до війни Росії проти України

коротко
Вівторок, 16 травня 2023, 15:20

Андраш Рац – один із ключових угорських безпекових експертів, що працює зараз у німецькому аналітичному центрі DGAP (Німецьке товариство закордонних справ). Утім, на початку минулого року він працював в угорському урядовому Центрі стратегічних та безпекових досліджень і був долучений до аналізу, що формував угорську безпекову політику.

Зараз він – у відкритій опозиції до уряду Орбана і може говорити, зокрема, про те, що дізнався під час роботи в урядових колах.

Про шляхи виходу угорсько-українських відносин з кризи і підготовку Угорщини до російського вторгнення в Україну дивіться в інтерв’ю на каналі "Європейської правди".

Дещо скорочений текстовий виклад розмови – у матеріалі "Рік тому Угорщина стягнула війська до кордону України, але даю 100%, ми не готували напад".

Коротко, що нам розповів Андраш Рац:

"Україна переможе, і значна частина угорського суспільства це розуміє".

За словами Андраша Раца, у лютому 2022 року Угорщина почала накопичувати війська уздовж західного кордону України, але не наступальні сили, а окремі специфічні армійські підрозділи.

"Зараз вже є публічним, що вторгнення Путіна стало для уряду Угорщини несподіванкою. Орбан дійсно не вірив, що Росія скоїть настільки серйозну, критичну помилку, як напад на Україну. Так само як у це не вірили Німеччина або Франція.

Поза тим, Будапешт вирішив підготуватися до "плану Б", тобто до малоймовірного, на його думку, сценарію нападу Росії. Цей "план Б" передбачав, що почнеться потужна гуманітарна криза та піде масштабний потік біженців з України".

Експерт каже, що склад угорських сил, стягнутих до кордону України перед вторгненням РФ, визначався трьома мотивами:

– опіка над біженцями;

– угорські військові керівники вважали, що за малореального сценарію, що війна призведе до розвалу України, окремі українські підрозділи можуть перетнути угорський кордон, імовірно, зі зброєю в руках, шукаючи дорогу від війни;

– Угорщина готувалася до можливого удару Росії по мостах, тому уздовж кордону були зібрані також понтони.

До речі, вже після інтерв’ю Рац уточнив, що військовий аташе України здійснював інспекцію сил на кордоні, тому знав про їхній склад.

"Загалом, було дуже багато координації з українською стороною як перед війною, так і у перші дні війни".

"Хочу наголосити: тоді ані на мить не йшлося про можливий напад на Україну. Ми взагалі не спрямовували до кордону наступальну техніку.

Там не було жодного танка, не було артилерії, не було боєприпасів та логістики постачання, що обов’язкові для будь-якого нападу".

"Неможливо виправдати заяви Угорщини про "негайний мир", адже це означало би, що приблизно 18% території України залишиться під російською окупацією". 

"Однак коли кажуть, що Угорщина не допомагає Україні, то це не завжди так. Бо насправді є багато речей [прикладів допомоги], про які суспільство не знає і які стають відомими лише проти волі угорського уряду".

За словами Андраша Раца, у короткій перспективі він не бачить багато простору для дій, щоб переконати угорського прем’єра Орбана змінити політику. 

"Головна вимога Угорщини стосується освітніх прав угорської меншини у Закарпатській області, причому Орбан вимагає, щоб ці права були закріплені на умовах Угорщини".

"Натомість цілком реально розумно управляти наявною кризою".

Докладніше про це – у матеріалі "Рік тому Угорщина стягнула війська до кордону України, але даю 100%, ми не готували напад".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: