В Албанії мером обрали затриманого нібито за підкуп восьми виборців

Вівторок, 16 травня 2023, 18:08

Мером прибережного албанського міста Хімара попередньо обрали Діонісіоса Альфреда Белері – представника грецької меншини, якого незадовго до голосування затримали нібито за звинуваченням у підкупі виборців.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації агенції AP.

Поліція Албанії арештувала Беллері, коли він нібито пропонував близько 40 тисяч албанських леків (360 євро) за отримання восьми голосів. Його та ще одного фігуранта розслідування перед днем виборів відмовились випускати з-під варти.

За підсумками голосування, станом на понеділок Беллері, що балотувався в мери Хімари від коаліції кількох дрібних опозиційних партій, випередив кандидата від владної Соціалістичної партії всього-на-всього на 19 голосів і переміг.

Позаяк новообраний мер Хімари є представником етнічної грецької меншини, його затримання викликало обурення Афін.

Міністерство закордонних справ Греції зажадало негайного звільнення Белері, натякаючи, що ця справа може негативно вплинути на заявку Албанії на вступ до Європейського Союзу.

Очільниця албанського МЗС Олта Джачка своєю чергою висловила обурення критикою Афін, сказавши, що існують "незаперечні докази" провини Белері, а його спіймали "під час злочинної діяльності проти вільних і чесних виборів".

Успіх Белері став одним із небагатьох для албанської опозиції: їй вдалось провести своїх кандидатів лише в шести містах із 61, тоді як решту зберегла за собою партія прем’єра Еді Рами. Явка на місцевих виборах становила близько 38% у порівнянні з 23% чотири роки тому, коли опозиція бойкотувала вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: