У Франції та Румунії – обшуки в межах розслідування шахрайської схеми на 30 млн євро

Вівторок, 16 травня 2023, 21:01

Європейська прокуратура здійснила чотири десятки обшуків у Румунії та Франції в межах розслідування справи про шахрайство з коштами Європейського Союзу й національними фондами на суму 30 мільйонів євро.

Про це йдеться в повідомленні Європейської прокуратури, яке цитує "Європейська правда".

Шахрайська схема пов’язана з наданням фальшивих гарантійних листів переможцям проєктів, що фінансуються з фондів ЄС, які нібито мали страхувати проєкти від потенційних збитків.

Такі гарантійні листи є звичною практикою, але в цьому випадку їх видавали на ім’я фіктивних фінансових установ або установ із фіктивними фінансовими ресурсами. В обмін на це підозрювані "отримували великі суми грошей, які використовували у власних інтересах".

Прокуратура ЄС розслідує контракт, пов'язаний із залізничною трагедією у Греції

Серед іншого, розслідування стверджує, що у схемі була задіяна компанія з Коморських островів, яка видавала гарантійні листи для державних органів Румунії. Такі ж фіктивні установи були відкриті в Чехії, Латвії та Іспанії.

"У період із 2020 по 2023 роки в межах кількох проєктів, які отримували фінансування від ЄС, кілька гарантійних листів було видано фіктивними банками або сумнівними фінансовими установами, які не мали необхідних грошових коштів для покриття застрахованих збитків", – кажуть у прокуратурі ЄС.

В обшуках були задіяні сім правоохоронних органів, зазначає відомство. Вони зокрема обшукали приміщення на Лазурному узбережжі Франції та в столиці Румунії Бухаресті.

Нагадаємо, депутати Європарламенту після корупційного скандалу, відомого як "Катаргейт", надали Європейській прокуратурі повноваження вимагати зняття юридичної недоторканності з євродепутатів, підозрюваних у скоєнні тяжких злочинів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: