У Швеції зафіксували зростання підтримки членства в НАТО

Четвер, 18 травня 2023, 11:10

У Швеції підтримка вступу до НАТО зросла на 13% у порівнянні із показниками 2022 року.

Про це свідчать дані опитування соціологічного центру Sifo, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на телеканал TV4.

У травні 2022 року 51% респондентів висловилися за вступ Швеції до альянсу, 21% були проти і 28% не визначилися.

У 2023 році за членство в НАТО висловились 64% опитаних, кількість противників знизилася до 19%, ще 17% респондентів не змогли визначитись. Всього було опитано 1000 осіб.

Як зазначає телеканал, весною минулого року Магдалена Андерссон, яка обіймала тоді посаду прем'єра, і соціал-демократи змінили позицію і вирішили підтримати заявку на членство в НАТО. У травні 2022 року 41% членів Соціал-демократичної робочої партії Швеції підтримували вступ до НАТО, 38% не визначилися з вибором позиції. У травні цього року 67% підтримують вступ до Альянсу, ще сумніваються 19%.

Також відзначається збільшення кількості жінок, які визначилися з питанням про щодо членства в НАТО. Якщо рік тому кількість тих, хто сумнівався, становила 38%, то сьогодні цей показник становить 21%.

Фінляндія і Швеція разом подали минулого року заявку на вступ до НАТО. Фінляндія офіційно вступила в Альянс 4 квітня, тоді як процес ратифікації шведської заявки гальмують Анкара й Будапешт.

За даними ЗМІ, у Північноатлантичному Альянсі вже почали допускати, що вето на вступ Швеції не вийде здолати до саміту у Вільнюсі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: