У Словенії скасували день пам'яті жертв комунізму, затверджений рік тому

Четвер, 18 травня 2023, 20:42

Уряд Словенії на чолі з Робертом Голобом із середи скасував відзначення національного дня пам’яті жертв комуністичного насильства, ініційованого його попередником Янезом Яншею минулого року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на телеканал RTV SLO.

На заочному засіданні уряд Словенії вирішив скасувати рішення попереднього кабінету міністрів про проголошення дня пам'яті жертв комуністичного насильства, пославшись на порушення процедури.

"Рішення було ухвалене незадовго до закінчення терміну повноважень попереднього уряду, коли він повинен був займатися лише поточною діяльністю, не приймаючи політичних рішень. При цьому рішення було ухвалене без попереднього громадського та експертного обговорення", – йдеться в заяві уряду Словенії.

Національний день пам'яті жертв комунізму уряд Янеза Янші проголосив указом від 12 травня 2022 року – за кілька днів до закінчення своїх повноважень. Дата була обрана на пам’ять про вбивство 49 людей в ущелині Ішка, на південь від Любляни, в 1942 році.

Дитя нацизму та комунізму: прем'єр Словенії поширив мем про походження агресії РФ

Рішення мотивували тим, що комуністичне насильство призвело до загибелі тисяч людей у Словенії протягом 1941-1946 років, а в подальші десятиліття комуністичного правління постраждали ще сотні тисяч людей.

Проголошення дня пам'яті тоді розкритикували ліві сили включно із Соціал-демократичною партією Голоба. Вони звинуватили уряд Янші у намаганні "втягнути населення у вічні культурні баталії, у вічні суперечки про 1945 і 1991 роки" замість вирішувати реальні проблеми.

Сам Янша, який нині очолює опозиційну Демократичну партію, назвав скасування дня пам’яті "огидним" і і "образою для всіх, хто має хоча б крихту симпатії до ближніх".

Нагадаємо, на початку року поховання словенського політика Янеза Землярича, який обіймав кілька вищих посад за часів комуністичної епохи, в тому числі голову таємної поліції, викликало суперечки і відновило старі політичні розбіжності у Словенії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: