У Литві ініціюють дострокові вибори: міністерка уряду могла привласнити бюджетні кошти

П'ятниця, 19 травня 2023, 18:38

Литовські християнські демократи – головна партія правлячої коаліції Литви – в п’ятницю схвалила клопотання про дострокові вибори на тлі скандалу, пов’язаного з розкраданням коштів у муніципалітетах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

На початку травня литовський громадський діяч Андрюс Тапінас, відомий в Україні зборами коштів на військову допомогу, заявив, що міністерка освіти Юргіта Шюгждінене на посаді членкині муніципальної ради міста Каунас нібито привласнила собі 13 816 євро.

Тапінас, посилаючись на власну інформацію, заявив, що до привласнення коштів причетні й інші члени Каунаської муніципальної ради.

Сама Шюгждінене спершу заперечувала звинувачення у свій бік, після цього – опублікувала звіт про доходи під час роботи в муніципальній раді. Але Тапінас заявив, що він містить ознаки шахрайства, оскільки суми в ньому переважно круглі, а на період пандемії COVID-19 політикиня, згідно зі звітом, витратила 1100 євро на 12 тисяч кілометрів подорожей.

Зрештою в середу міністерка освіти Литви подала заяву про відставку. Але лідер литовських консерваторів і міністр закордонних справ країни Габріелюс Ландсбергіс ініціював скликання засідання партії, на якому мали вирішитись подальші кроки політсили.

Литва призупинила закупівлю тепловізорів для України через тендерний скандал

У п’ятницю вдень Литовські християнські демократи вирішили ініціювати дострокові парламентські вибори, а в разі, якщо Сейм Литви відхилить це клопотання – запропонувати відставку всього уряду.

Також партія рекомендувала своїй фракції в Сеймі подати й домагатися якнайшвидшого прийняття змін до регулювання витрат муніципальних рад, які б запровадили єдиний стандарт прозорості та підзвітності у всіх литовських муніципалітетах.

Голова фракції консерваторів у Сеймі Литви Радвіле Моркунайте-Мікуленіене пояснила LRT, що заклик до дочасних виборів підтримує через те, що йдеться про довіру населення до політичної системи в цілому, а не тільки до їхньої партії.

Наразі невідомо, коли литовський Сейм розгляне питання про оголошення дострокових виборів – це ще мають обговорити партії коаліції.

Конституція Литви передбачає, що для оголошення дострокових виборів до Сейму необхідно щонайменше 85 голосів депутатів Сейму. Це означає, що однієї лише правлячої більшості буде недостатньо, оскільки вона складається з 74 депутатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: