У Норвегії заявили про спроби ГРУ придбати в країні передове технічне обладнання

Вівторок, 2 травня 2023, 12:06

Російська військова розвідка (ГРУ) за останні роки кілька разів намагалася придбати у норвезьких компаній передове технічне обладнання, в тому числі підводне.

Про це повідомила Норвезька поліційна служба безпеки PST порталу E24, передає "Європейська правда".

Суперінтендант поліції Даг Рьойєлл, який є радником у відділі контррозвідки PST, каже, що щонайменше у трьох випадках російська розвідка купила або намагалася купити обладнання, яке, на думку PST, може використовуватися російською армією.

Ці випадки стосуються трьох осіб, які, на думку PST, діяли в Норвегії під дипломатичним прикриттям, але насправді працювали на російську військову розвідувальну службу ГРУ.

PST не пояснює, чому вони вважають цих росіян офіцерами ГРУ, але заявляє, що їхня поведінка не узгоджується з поведінкою звичайного дипломата.

Рьойєлл не коментує, чи є агенти ГРУ, які стоять за цими спробами, серед 15 дипломатів, яких нещодавно вислали з Норвегії, або чи були вони вислані раніше.

За даними PST, спочатку йшлося про придбання продукції без обмежень, аналоги можна було купити і в Москві. Однак згодом запити ставали все складнішими і йшлося вже про товари подвійного призначення, які могла використовувати і оборонна промисловість.

У PST наводять приклад історії кінця 2021 року, коли офіцер ГРУ зв'язався з норвезькою компанією, яка експлуатує сучасні мінісубмарини (ROV). Офіцер, який був прикріплений до російського посольства як дипломат, сказав, що хоче купити два ROV, пояснивши, що вони мають стати подарунком для друга. PST виявилася залученою в те, що Рьойєлл називає подвійною операцією, і угода не відбулася.

За даними PST, часто саме малий і середній бізнес є найбільш вразливим до такого типу діяльності російської розвідки.

PST вбачає тенденцію у спробах Росії придбати підводні технології, які почалися до 24 лютого минулого року, і що підводні технології є високим пріоритетом для росіян.

PST стверджує, що в Норвегії є багато підприємств, які займаються чутливими технологіями. Це стосується не лише військових технологій, але й цивільних технологій, які також можуть мати військове застосування, яке спочатку може так не виглядати, і норвезькі компанії повинні оцінювати цей аспект.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: