Данія надасть батальйон для оборони країн Балтії у 2024 році

Вівторок, 2 травня 2023, 18:39

Данія скоротить військову присутність в Іраку в межах місії Північноатлантичного Альянсу, натомість забезпечивши батальйон для оборони країн Балтії наступного року.

Про це у вівторок оголосив виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен, пише "Європейська правда".

Данський урядовець зазначив, що посилення військової присутності в Балтії викликане повномасштабним вторгненням Росії в Україну та є кроком із "підтримання європейської безпеки і глобального порядку, заснованого на правилах".

"Тому Данія запропонує НАТО батальйон для захисту країн Балтії із середини 2024 року. Батальйон буде дислокований частину року в Латвії і частину – в Данії, де буде готовий передислокуватись до країн Балтії в разі виникнення кризової ситуації", – наголосив Поульсен.

Латвія: постійна база НАТО необхідна для захисту від російської агресії

Крім того, Данія розширить інфраструктуру для забезпечення присутності батальйону – 700-1200 військових – у Латвії.

"Нинішня безпекова ситуація вимагає рішучої і довгострокової відповіді, щоб запевнити наших балтійських друзів у тому, що Данія завжди буде співгарантом їхньої безпеки. Ми повинні бути готові до того, що данська присутність в країнах Балтії буде довготривалою, й існує потреба в балансі між розгортанням солдатів і готовністю до розгортання з Данії", – додав очільник Міноборони Данії.

Натомість до 105 данських військовослужбовців, що перебувають в Іраку в межах місії НАТО, повернуть на батьківщину до лютого 2024 року. У результаті в країні залишиться данський контингент у 15 людей – передусім військових інструкторів і радників.

Латвія, член НАТО, що межує з Росією, різко засуджує війну Росії проти України. Війна змусила США допомогти Латвії зміцнити свою оборону – Вашингтон направив у країну сотні американських військовослужбовців та кілька винищувачів.

У зв'язку з цим Латвія хоче розмістити у себе війська США на постійній основі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: