В ОП заявили, що не відчувають солідарності з боку Польщі через зернову кризу

Вівторок, 2 травня 2023, 19:31

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква заявив, що не відчуває солідарності з боку Польщі через запровадження односторонньої заборони на імпорт української аграрної продукції. 

Про це він розповів у інтерв’ю DW, пише "Європейська правда".

Жовква наголосив, що Польща не мала жодних підстав запроваджувати односторонні обмеження у вигляді заборони українського імпорту. 

"Між Україною та ЄС діє Угода про асоціацію, у нас є автономні торгові преференції, які були продовжені ще на рік. Згідно з цими документами, згідно з правом ЄС жодна держава не мала права запроваджувати односторонні заборони", – зазначив заступник глави Офісу президента. 

Він підкреслив, що обмеження на імпорт може накласти тільки Європейська комісія після проведення відповідного розслідування. 

Єврокомісія заборонила імпорт окремих агротоварів з України після тиску п'ятьох держав ЄС

"Потрібно мати достатньо арументів, що цей експорт руйнує чи ставить під загрозу інтереси інших, і лише потім  можливе відповідне регулювання", – пояснив Жовква. 

Він наголосив, що після повномасштабного вторгнення РФ у Євросоюзі створили "коридори солідарності", аби полегшити імпорт української продукції.

"На жаль, я не відчуваю жодної солідарності з боку Польщі", – сказав Жовква.

Водночас, він подякував польському народу за підтримку України і прийняття українських біженців. 

"Ми б не хотіли, щоб це непорозуміння з боку частини польського уряду впливало на наші чудові відносини з польським народом", – зауважив Жовква.

У вівторок 2 травня Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України після тиску з боку п’яти держав-членів Європейського Союзу, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін.

Таким чином Єврокомісія замінила одностронні рішення п’яти країн своїм власним регулюванням і тепер заборона імпорту стосується чотирьох сільськогосподарських продуктів: пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: