У Дуди закликали уникати "твіттерної дипломатії", коли йдеться про Волинську трагедію

Неділя, 21 травня 2023, 12:10

Держсекретар канцелярії президента Польщі Малгожата Папроцька заявила, що питання Волинської трагедії не повинні бути частиною "твіттерної дипломатії".

Про це вона сказала під час дискусії в ефірі каналу Polsat, повідомляє "Європейська правда".

"Ця тема присутня в переговорах між президентами Анджеєм Дудою та Володимиром Зеленським. Варто згадати промову Дуди в Києві та слова президента Зеленського у Варшаві. Тоді він сказав, що "кожна жертва заслуговує на гідне поховання". Ніхто не зробив стільки жестів за останні роки, як президент Анджей Дуда, починаючи з 2015 року", – сказала Папроцька.

Відповідаючи на запитання про тему Волинської трагедії, вона підтвердила, що "проблема є, і ці очікування все ще формулюються".

Вона додала, що на рівні міжнародних відносин варто апелювати до розмов, а не використовувати короткі твіттер-форми.

Нагадаємо, що після того, як речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна заявив, що Володимир Зеленський повинен вибачитися перед поляками за Волинь, у суботу з'явилася відповідь українського посла. "Будь-яка спроба нав'язати українському президенту або Україні те, що ми повинні робити щодо спільного минулого, є неприйнятною і прикрою" – заявив Василь Зварич.

У неділю близько 9-ї ранку допис у Twitter зник (пост у Facebook залишився – ред). Натомість з'явився новий, вже в дещо іншій тональності. "Мій вчорашній допис був реакцією на слова речника МЗС в мережі, який прямо вказав, що має зробити президент. Вважаю таку форму спілкування недоречною. Ми відкриті до діалогу, співпраці в сфері історії, ми розуміємо її важливість, ми шануємо пам'ять жертв. Разом сильніші", – заявив Василь Зварич.

"Посол – це така посада, де слід уникати поточних політичних суперечок. Я думаю, що це була помилка. Реакція на заяву була занадто швидкою", – сказав політик Міхал Кобоско з партії "Польща 2050". Він додав, що прямо сказати, що Польща очікує вибачень, також було зайвим.

Як відомо, одним із найболючіших питань у спільній історії Польщі та України наразі залишається трактування трагічних подій на Волині в часи Другої світової, коли підрозділи УПА вчинили акції масового вбивства поляків, які у Польщі нині розцінюють як геноцид.

Про те, як розв'язати історичні суперечки між Україною та Польщею, читайте в колонці: Як не дати історичним суперечкам знищити зближення України та Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: