Данія хоче в липні прийняти мирний саміт, пропонує залучити Індію, Китай та Бразилію

Понеділок, 22 травня 2023, 13:47

Данія хотіла би провести в липні саміт щодо шляхів досягнення миру між Україною та Росією, але така зустріч вимагатиме залучення Індії, Китаю та Бразилії.

Про це заявив міністр закордонних справ Данії Ларс Льокке Расмуссен, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Для початку нам потрібно докласти певних зусиль, щоби створити глобальну прихильність до організації такої зустрічі", – сказав Расмуссен журналістам у кулуарах зустрічі Ради міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі.

За словами міністра, на мирному саміті повинні бути присутніми не лише союзники України.

"Необхідно підвищити інтерес і залучення таких країн, як Індія, Бразилія і Китай", – сказав Расмуссен, додавши, що "мені важко уявити" участь Росії в такому саміті.

"Якщо Україна вважатиме, що настав час для такої зустрічі, це було б фантастично. І тоді Данія, очевидно, хотіла б прийняти цю зустріч", – сказав він.

Міністерство оборони України, схоже, дало візуальну відповідь на запропонований мирний саміт, опублікувавши в Twitter зображення винищувача, накладеного на символ миру, з підписом "Українська формула миру".

Раніше у неділю президент України Володимир Зеленський заявив, що мирний саміт могли б зібрати в липні, коли від початку повномасштабної війни мине 500 днів.

Нагадаємо, топ-дипломат Швеції, яка головує у Раді ЄС раніше повідомив, що міністри закордонних справ країн ЄС на наступній зустрічі обговорять організацію саміту, присвяченого просуванню запропонованої Україною "формули миру"; є пропозиції проводити його у Копенгагені перед самітом НАТО. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: