Боррель прокоментував угорську блокаду виділення коштів з фонду ЄС, що допомагає Україні зброєю

Понеділок, 22 травня 2023, 19:26

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вірить у здатність подолати вето Угорщини, яка заблокувала черговий транш із Європейського фонду миру, що підтримує Україну зброєю.

Про це Боррель заявив на пресконференції у понаділок після засідання міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми повинні зробити все, що у наших силах, аби домогтися схвалення наступного пакету військової допомоги для України. Якщо одна держава-член має з цим складнощі, обговорімо це. Це те, що ми збираємося зробити", – сказав Боррель.

Він висловив упевненість, що зможе знайти підхід до Угорщини, як це вже неодноразово відбувалось у минулому.

"Моя роль – говорити з кожним, аби спробувати знайти рішення. Дотепер ми були здатні знаходити рішення для кожної (держави-члена ЄС. – Ред.), для кожного траншу військової підтримки. І я впевнений, що ми будемо здатні продовжувати робити те саме", – зауважив Боррель.

Як повідомляла "ЄП", глави МЗС Євросоюзу не змогли схвалити 22 травня виділення чергового траншу з Європейського фонду миру, який фінансує державам-членам військове обладнання, що передають Україні.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто раніше підтвердив блокування траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру у зв’язку з внесенням OTP Bank у список міжнародних спонсорів війни.

Сійярто також заявляв, що через внесення Україною OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту "буде дуже важко" домовитись із ЄС про нові санкції проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.