У Польщі суд звільнив від покарання письменника, який назвав президента "дебілом"

Вівторок, 23 травня 2023, 18:31

Верховний суд Польщі у вівторок закрив справу щодо письменника Якуба Жульчика, якого звинувачували в образі президента Анджея Дуди в Twitter через те, що той назвав його "дебілом" у контексті президентських виборів у США.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації видання Onet.

Справа стосується заяви Жульчика у відповідь на твіт Дуди від листопада 2020 року, в якому він привітав Джо Байдена з "успішною кампанією" на виборах президента й "чекав на номінацію Колегії виборників".

Тоді Жульчик у Facebook звернув увагу, що поняття "номінації Колегії виборників" у США взагалі не існує, а більшість світових лідерів уже вітали Байдена з перемогою, бо він заручився підтримкою достатньої кількості голосів для президентства.

Письменниця, яка відсудила у Трампа $5 млн за домагання, подає новий позов на $10 млн

"Джо Байден – 46-й президент США. Анджей Дуда – дебіл", – завершив він свій допис.

Після посту Жульчика прокуратура Польщі отримала скаргу від приватної особи, а потому подала до суду обвинувальний акт, звинувативши Жульчика в образі президента – у Польщі це кримінальне діяння.

У січні 2022 року Окружний суд у Варшаві закрив справу, заявивши, що Жульчик не вчинив злочину. На думку цього суду, положення про образу глави держави не повинно виключати право формулювати критичні, навіть дуже різкі оцінки, якщо вони служать суспільній дискусії.

Нині польський Верховний суд ухвалив рішення за скаргою обвинувачення, залишивши попередній вирок чинним. У рішенні суд вказав, серед іншого, що Жульчик не вчинив злочину своїм дописом, а його діяння завдало незначної суспільної шкоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: