Чехія і США підписали угоду про співпрацю в галузі оборони

Вівторок, 23 травня 2023, 20:13

Міністр оборони Чехії Яна Чернохова і глава Пентагону Ллойд Остін підписали у Вашингтоні чесько-американську угоду про співпрацю в галузі оборони (DCA).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ceske Noviny.

Чернохова заявила, що це не договір про перебування американських солдатів у Чехії і не договір про розміщення військової бази.

"У минулому Центральна Європа страждала від експансії недемократичних сил, ми не могли вільно вирішувати свою долю", – сказала міністр. Тому, за її словами, підписання договору має глибокий сенс для Чеської Республіки. Вона вважає його ще одним інструментом поглиблення практичного оборонного співробітництва між Чехією та Сполученими Штатами.

У квітні цього року чеський уряд схвалив чесько-американську угоду, що має полегшити можливе перебування американських солдатів у Чехії та здебільшого регулює їхній правовий статус у разі, якщо вони виконуватимуть тут завдання.

Документ також включає список військових об'єктів і приміщень чеської армії, які збройні сили США зможуть використовувати на заздалегідь обумовлених умовах. Ці об'єкти та приміщення залишатимуться в повній власності Чехії.

Більшість країн НАТО мають такий договір або його еквівалент зі США. Чеська Республіка – 24-та країна, яка уклала його. Чехія була останньою країною зі східних членів НАТО, що не мала подібної угоди. Угорщина прийняла її два роки тому, у Словаччині схвалення супроводжувалося гострою внутрішньополітичною дискусією.

Після сьогоднішнього підписання міністрами оборони договір у Чехії має бути схвалений обома палатами парламенту і підписаний президентом.

Нагадаємо, президент Чехії Петр Павел закликав не відмовлятися від зусиль щодо розгрому Росії в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: