Сейм Латвії схвалив поправки щодо репатріації, які можуть перешкодити планам багатьох росіян

Четвер, 25 травня 2023, 15:36

Сейм Латвії в першому читанні затвердив поправки, які передбачають поступове скасування закону про репатріацію до 2028 року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Delfi

Згідно зі змінами, вже з липня цього року репатріантам видаватимуть тимчасову посвідку на проживання в Латвії замість постійної. Їм також доведеться підтвердити володіння державною мовою хоча б на базовому рівні.

З 2024 року також планують повністю скасувати норму, яка дозволяла нащадкам латишів і лівів, які є громадянами третіх країн, отримувати статус репатріанта в Латвії.

А з липня 2028 року планується скасувати Закон "Про репатріацію" зовсім.

Раніше внесення таких поправок до закону "Про репатріацію" та Імміграційного закону вже схвалив уряд.

Перед остаточним ухваленням поправки ще мають пройти два парламентські читання.

Нагадаємо, згідно з чинним поки що порядком, репатріанту зараз видають посвідку на постійне проживання на підставі першої заяви, що дозволяє постійне проживання в Латвії, безоплатний проїзд Шенгенською зоною, отримання медичних послуг та інших соціальних гарантій. При цьому репатріанту не потрібно доводити, що він дійсно проживає в Латвії, а також підтверджувати знання латиської мови.

Міністерство внутрішніх справ зазначає, що як до, так і особливо після початку Росією війни проти України зріс інтерес громадян РФ до еміграції з Росії для переїзду на постійне місце проживання до Латвії.

Хоча після початку війни було запроваджено різні механізми, які тимчасово перешкоджають в'їзду і перебуванню в Латвії громадян Росії, кількість заяв на отримання посвідки на проживання продовжує збільшуватися. Особливо від громадян Росії – потенційних репатріантів, підкреслює МВС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.