У НАТО закликали інституції в Косові до негайної деескалації після сутичок

Субота, 27 травня 2023, 10:57

Північноатлантичний альянс закликав косовську владу до ескалації після заворушень на півночі країни і заявив про готовність забезпечити порядок.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві речниці генсека НАТО Оани Лунгеску, пише "Європейська правда".

"Ми закликаємо інституції в Косові до негайної деескалації і закликаємо усі сторони до врегулювання ситуації шляхом діалогу. Місія НАТО KFOR зберігає пильність і забезпечить безпечне і захищене середовище", – йдеться у повідомленні в Twitter.

Напередодні ЄС закликав сторони останніх заворушень на півночі частково визнаного Косова утриматись від сутичок і застосування сили на тлі зростання напруженості після повторних виборів у кількох муніципалітетах.

Нагадаємо, президент Сербії Александар Вучич привів армію країни в повну бойову готовність і наказав її частинам наблизитися до кордону з Косовом в п’ятницю після спалаху насильства довкола новоприведених до присяги мерів-албанців на півночі Косова.

Розпорядження Вучича надійшло після зіткнень сербів на півночі Косова з косовською поліцією, яка намагалася забезпечити доступ до робочого місця новообраним мерам-албанцям. 

Зокрема, поліція застосувала сльозогінний газ, щоб розігнати сербів, які зібралися перед муніципальними будівлями в косовському місті Звечан, намагаючись не допустити новообраного мера-етнічного албанця до свого офісу.

Заворушення послідували після суперечливих виборів у Косові 23 квітня, які етнічні серби здебільшого бойкотували. 

Докладніше про це – у статті: Вибори без виборців: як Сербія отримала привід зірвати план ЄС по примиренню з Косовом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: