У Білорусі засудили ексредактора Nexta Протасевича до 8 років колонії посиленого режиму

Середа, 3 травня 2023, 12:32

Суд у Білорусі засудив до восьми років колонії посиленого режиму колишнього редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича у справі про "змову з метою захоплення влади".

Про це повідомляє правозахисний центр "Вясна", пише "Європейська правда".

Крім Протасевича вироки винесли засновнику Nexta Степану Путілу – 20 років колонії заочно, колишньому редактору Яну Рудику – 19 років колонії заочно. Путіло і Рудик перебувають за межами Білорусі.

Суд тривав два з половиною місяці, деякі засідання проходили в закритому режимі.

За даними білоруського держагентства БелТА, Путіла, Рудика і Протасевича звинуватили у скоєнні щонайменше 1586 злочинів. Серед іншого їм інкримінували "змову з метою захоплення влади", публікацію матеріалів, "що мають деструктивні цілі", "заклики протестно налаштованих громадян до актів тероризму".

Всього в обвинуваченні було 13 статей Кримінального кодексу у Путіла, 12 – у Рудика і дев'ять – у Протасевича. 13 квітня стало відомо, що Протасевича звинуватили в повторному керівництві екстремістським формуванням (частина 2 статті 361-1 КК). Крім того, за позовом Генпрокуратури "в інтересах держави" обвинувачені мають виплатити понад 30 млн рублів (11,9 млн доларів в еквіваленті) як компенсацію "майнової шкоди".

Романа Протасевича затримали разом із його дівчиною Софією Сапегою під час примусової посадки в аеропорту Мінська рейсу Ryanair, яким вони поверталися з Афін до Вільнюса, 23 травня 2021 року. 

6 травня Сапегу засудили до шести років колонії загального режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: