ЄС готує санкції проти 9 росіян за переслідування опозиціонера Кара-Мурзи – ЗМІ

Вівторок, 30 травня 2023, 19:28

Країни ЄС готуються внести до чорного списку дев'ятьох росіян за ув'язнення російського дисидента Владіміра Кара-Мурзи.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє EUobserver.

У проєкті санкційного списку – заступник міністра юстиції Росії Олег Свириденко, четверо російських суддів, начальник в'язниці і троє російських посадовців.

Свириденко ніс "пряму відповідальність" за дотримання кремлівського списку "іноземних агентів", до якого входив Кара-Мурза, йдеться в документі ЄС від 24 травня, з яким ознайомився EUobserver.

А двоє росіян із проєкту чорного списку ЄС уже були причетні до вбивства іншого російського активіста 15 років тому — Сергєя Магнітського.

За словами дипломатів, 27 послів ЄС обговорять цей список у Брюсселі в середу, 31 травня.

У разі схвалення вони приєднаються до реєстру ЄС із понад 40 найбільшими порушниками у світі, який називається Глобальний режим санкцій щодо прав людини, у якому також присутні китайські посадовці та африканські воєначальники.

"Список Кара-Мурзи" мав бути схвалений минулого тижня, але в останню хвилину Угорщина наклала вето на санкції щодо російського заступника міністра.

Причини такого кроку Будапешт не вказав, та раніше він заявляв про намір блокувати схвалення нового санкційного пакета ЄС і допомоги Україні через внесення Києвом угорського банку OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: