Норвегія на тлі війни РФ проти України активізує пошук родовищ у Баренцовому морі

Четвер, 4 травня 2023, 11:20

Найбільші нафтогазові компанії Норвегії хочуть відновити пошук родовищ нафти та газу в Арктиці, зокрема у Баренцовому морі, аби за нових геополітичних обставин бути ключовим постачальником енергоресурсів до Європи. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Bloomberg.

Фахівці припускають, що у Баренцовому морі можуть розташовуватись до 60% ще не відкритих норвезьких покладів енергоресурсів. Проте досі випадків успішної розробки було небагато, і через нестачу інфраструктури це було складно і сумнівно вигідно.

Проте після нападу РФ на Україну і рішення Європи відмовлятись від російських енергоресурсів Норвегія стала найбільшим постачальником, і попит лише зростає. 

"Статус-кво вже не вихід. Навіть якщо ми хочемо підтримувати виробництво на такому рівні – потрібно розробляти і знаходити більше ресурсів", – коментує головний виконавчий директор компанії Var Energi ASA Торгер Род. 

Минулого тижня до одного з найпівнічніших міст Норвегії приїздив міністр нафти та енергетики Тер’є Аасланд та закликав у своїй промові керівників нафтогазових компаній "перевернути кожен камінь" у пошуках родовищ у Баренцовому морі. 

Водночас проти збільшення розробок можуть виступати науковці та екоактивісти – кілька років тому проти уряду вже подавали позов з цього приводу, доводячи, що в умовах кліматичної кризи це безвідповідально і може інтерпретуватися як порушення фундаментальних прав людини. В апеляційній інстанції позов тоді відхилили і справа опинилась у ЄСПЛ. 

Нагадаємо, суспільні мовники Данії, Норвегії, Швеції та Фінляндії за висновками спільного розслідування припускають, що російські військові судна та цивільні "кораблі-привиди" у Балтійському і Північному морях збирають дані для диверсій проти вітрових електростанцій, газопроводів і кабелів зв’язку.

16 березня НАТО і ЄС провели перше засідання, присвячене заснуванню нової Цільової групи з питань стійкості критично важливої інфраструктури на тлі російської загрози.

Днями розвідка НАТО припустила, що Росія може атакувати підводні кабелі, щоб помститися за підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: