У Німеччині розгорається скандал через звинувачення у кумівстві у Міністерстві економіки

П'ятниця, 5 травня 2023, 16:08

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек стикається із тиском після звинувачень у кумівстві у його відомстві, які можуть призвести до його відставки.

Про це пише Politico Europe, повідомляє "Європейська правда".

Звинувачення стосуються державного секретаря міністерства Патріка Грайхена, який запропонував призначити на посаду керівника німецького енергетичного агентства Міхаеля Шефера і не повідомив про конфлікт інтересів: Шефер був шафером на весіллі Грайхена.

Розголос цієї інформації викликав критику як з боку опозиції, так і всередині правлячої коаліції. Критики закликали Габека вжити негайних заходів.

Як йдеться у матеріалі, цей скандал виник у невдалий час для Габека, який за останні місяці втратив значну підтримку через суперечливі заходи енергетичної політики, зокрема, дорогу поетапну відмову від газових і нафтових систем опалення.

Сам Габек дотепер підтримував свого держсекретаря, незважаючи на заклики до його відставки, наголошуючи на ключовій ролі Грайхена у швидкому позбавленні Німеччини від залежності від імпорту російських енергоносіїв та у переході на "зелену" енергетику.

Він сказав, що Грайхен "платить високу суспільну ціну" за свою неправомірну поведінку.

Сам Грайхен назвав свою участь у призначенні Шефера "помилкою", а міністерство економіки заявило, що перегляне процедуру відбору кандидатів на посаду і вирішить, чи варто її проводити повторно.

Однак Шефер – не єдиний знайомий або родич Грайхена, чиє ім'я з'явилось у ЗМІ на тлі звинувачень у кумівстві. Його рідні сестра і брат Верена і Якоб працюють в екологічній дослідницькій установі, яка отримує контракти від уряду. До того ж сестра Грайхена Верена одружена з іншим державним секретарем міністерства економіки Міхаелем Келлнером. Вона також входить до Національної ради з водню, що розробляє стратегію впровадження в економіку Німеччини водневих джерел енергії та консультує з цього питання Мінекономіки.

Нагадаємо, 1 травня повідомлялося, що Європейська прокуратура вивчає можливу причетність депутата Європейського парламенту від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Максиміліан Кра до шахрайства із закупівлями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: