Ультраправому німецькому депутату загрожує розслідування прокуратури ЄС через шахрайство

Понеділок, 1 травня 2023, 16:15

Європейська прокуратура вивчає можливу причетність депутата Європейського парламенту від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Максиміліан Кра до шахрайства із закупівлями.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", стало відомо виданню Politico.

Розслідування щодо Кра стосується тендеру, оголошеного політичною групою Європарламенту "Ідентичність і демократія", в якій він перебуває, на надання комунікаційних послуг.

Європейське бюро по боротьбі з шахрайством (OLAF) запідозрило Кра в тому, що той увійшов у змову з кількома німецькими компаніями, аби тендер виграла пов’язана з ним компанія Polifakt. У разі укладання контракту збитки могли б становити десятки тисяч євро.

Зрештою, контракт із Polifakt через розслідування OLAF так і не було укладено, але прокуратура ЄС у зв’язку з отриманою інформацією почала перевірку щодо Кра, повідомили Politico троє його колег у Європарламенті. Німецького депутата можуть звинуватити у шахрайстві, що зачіпає фінансові інтереси ЄС.

У Німеччині визнали екстремістською молодіжну організацію ключової ультраправої партії 

Сам Кра підтвердив Politico, що йому справді загрожує розслідування. Воно нібито почалось із анонімного повідомлення до OLAF, де депутата та керівника його апарату Йорга Соболевського пов’язували з Polifakt та ще двома компаніями, які брали участь у тендері.

Кра каже, що максимальна сума контракту становила 100 тисяч євро, а не "кілька сотень тисяч", як ішлось у повідомленні. Він і Соболевський заперечують причетність до шахрайства, стверджуючи, що лише запропонували компанії для участі в тендері.

Депутат також заявив Politico, що справа проти нього є змовою з метою завдати йому політичної шкоди на тлі боротьби за владу між дев'ятьма членами "Альтернативи для Німеччини", яка готується обрати своїх кандидатів на вибори до Європарламенту у 2024 році.

Як відомо, прихильники "Альтернативи для Німеччини" виступають проти військової підтримки України. Сама партія вимагала від канцлера Олафа Шольца, аби він не схвалював надання танків Leopard Києву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: