Політична криза у Словаччині: голова МЗС іде у відставку – можливо, через незгоду з прем’єром

П'ятниця, 5 травня 2023, 17:48

Виконувач обов’язків міністра закордонних справ Словаччини Растислав Качер у п’ятницю подав президентці Зузані Чапутовій заяву про відставку на тлі можливої незгоди з керівником уряду Едуардом Гегером і звільненням іншого міністра.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Aktuality.

Речник президентки Словаччини Мартін Стрижинець підтвердив, що Качер, який зараз перебуває у відрядженні за кордоном, направив копію заяви про відставку. Аби рішення було ухвалене, він має подати заяву особисто.

Публічно Качер не називав причину відставки, але у Facebook натякнув, що вона пов’язана із заявами виконувача обов’язків глави уряду Едуарда Гегера у зв’язку з відставкою іншого міністра – голови Міністерства сільського господарства Самуеля Влчана.

У четвер Влчан також подав заяву про відставку, коли з’ясувалось, що пов’язана з його родиною компанія отримала близько 1,4 мільйона євро незворотних субсидій від очолюваного ним міністерства.

Проросійська партія експрем’єра Словаччини вперше за понад два роки лідирує в опитуваннях

В етері мовника RTVS того ж дня Гегер заявив, що відставка Влчана буде обговорюватись із Чапутовою минулого тижня. Він публічно виступив проти звільнення виконувачів обов’язків міністрів, наголосивши, що до дострокових виборів країною має керувати досвідчений уряд.

"Зараз призначити тимчасовий уряд із абсолютно новими людьми – це гра з країною, яка призведе до ще більшої нестабільності", – пояснив він.

Ці заяви опозиція й деякі ЗМІ, а також поки ще очільник МЗС Качер сприйняли як спробу голови уряду вплинути на рішення президентки Словаччини щодо відставки, пише словацьке видання SME.

Водночас інші члени уряду, зокрема голова Міністерства навколишнього середовища Ян Будай, назвав відставку Качера його особистим рішенням, не пов’язаним із останніми подіями. Сам Гегер у п’ятницю сказав, що публічно коментувати ситуацію поки не буде.

Відставка голови МЗС Словаччини відбувається на тлі підготовки країни до дострокових виборів, які відбудуться наприкінці вересня. Їм передувало оголошення вотуму недовіри коаліційного уряду після виходу з нього однієї з партій.

Читайте також: Зав'язані на Україні: що допоможе Словаччині уникнути реваншу антизахідних сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: