В Італії вперше скликають спецкомісію через зростання цін на пасту

П'ятниця, 5 травня 2023, 20:26

Міністр промисловості Італії Адольфо Урсо скликав на 11 травня перше засідання Комісії швидкого реагування через різке зростання цін на макаронні вироби.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на La Stampa.

Кілька днів тому Італійський союз споживачів повідомив, що з червня 2021 року по сьогодні, тобто трохи менш як за два роки, ціна кілограма пасти зросла на 37%, причому за рік – на 17,5%, що набагато вище за інфляцію.

Зростання ціни на макарони, до того ж, відбулося одночасно з падінням ціни на тверду пшеницю, за яку фермери отримали на 30% менше за 2022 рік – тобто в той самий період, коли ціна на макарони зросла на 18%.

До складу нового моніторингового органу з питань цін на пасту увійшли зокрема представники відповідних міністерств та інших органів влади, а також торговельних і споживчих асоціацій.

"Зростання інфляції, яке ми відстежуємо, має більший вплив на продукти харчування, які часто використовують. Макарони є основою середземноморської дієти, одним з найбільш продаваних продуктів Made in Italy у світі", – прокоментував заступник міністра промисловості Італії Массімо Бітончі.

Національна конфедерація незалежних фермерів Італії назвала ситуацію "аномалією, яка потребує з'ясування", нагадуючи, що тверда пшениця для пасти коштує в країні близько 36 центів за кілограм (більш як на 30% нижче, ніж за аналогічний період минулого року), тоді як ціна на пасту зросла приблизно вдвічі швидше, ніж інфляція.

Нагадаємо, уряд Італії у березні схвалив законопроєкт про заборону використання продуктів харчування та кормів для тварин, створених у лабораторіях, мета якого – збереження агропродовольчої спадщини країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: