Британські антимонархісти розкритикували поліцію за обмеження права на протест

Неділя, 7 травня 2023, 16:19

Антимонархісти в неділю розкритикували поліцію під час коронації короля Чарльза як жорстку, заявивши, що в Британії більше немає права на мирний протест після того, як десятки протестувальників були затримані.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Поліція заарештувала Грема Сміта, лідера групи "Республіка", і ще 51 людину в центрі Лондона, коли тисячі фанатів королівської сім'ї зібралися в суботу в столиці, заявивши, що їхній обов'язок запобігти зриву церемонії переважає право на протест.

"Республіка" заявила, що членів організації почали відпускати пізно ввечері в суботу після майже 16 годин ув'язнення.

"Це була жорстка акція, яка мала вигляд заздалегідь визначеного арешту, який відбувся б незалежно від доказів або наших дій. Право на мирний протест у Великій Британії більше не існує", – йдеться у заяві Сміта.

"Ці арешти були спрямовані не на захист людей від шкоди, а на захист короля від збентеження" – додав він.

У суботу поліція заявила, що розуміє занепокоєння громадськості після арештів, але заявила, що діяла після отримання інформації про те, що протестувальники мали намір зірвати коронаційну процесію.

Поліція отримала додаткові повноваження для припинення протестів відповідно до нового закону про поліцію, прийнятого минулого року, і закону про громадський порядок, який набув чинності 3 травня.

Десятки тисяч людей прийшли подивитися на новоспечених короля Чарльза і королеву Каміллу, які їхали в державній кареті назад до Букінгемського палацу після суботньої служби у Вестмінстерському абатстві.

Не всі, хто прийшов подивитися, вітали Чарльза, оскільки сотні республіканців освистували його і розмахували плакатами з написом "Не мій король".

Міністр культури Люсі Фрейзер сказала, що вона дуже довіряє поліції, і додала, що вони мали рацію, коли зайняли більш жорстку позицію щодо події, яка могла підняти питання про національну безпеку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: