Президентка Словаччини анонсувала "уряд експертів", який очолить банкір Людовіт Одор

Неділя, 7 травня 2023, 19:23

Головою нового уряду Словаччини стане віцеголова Національного банку Словаччини Людовіт Одор.

Про це глава держави повідомила під час заяви для ЗМІ в неділю, передає "Європейська правда" з посиланням на Pravda.

Президентка Зузана Чапутова призначить офіційний склад уряду після 15 травня. Команда "уряду експертів", за її словами, вже сформована.

Президент оголосила про своє рішення після сьогоднішніх зустрічей з головою Національної ради Борисом Колларом та в.о. прем'єр-міністра Едуардом Гегером, який лише на вихідних попросив звільнити його від мандата на керівництво урядом.

За словами президента, уряд, який з'явиться в результаті вересневих дострокових виборів, буде формуватися протягом декількох тижнів, і тому "півроку – це досить тривалий час для уряду експертів, щоб стабілізувати ситуацію в Словаччині".

Президентка заявила, що вона готувалася до альтернативи призначення уряду експертів довший час, і саме тому вона вже має у своєму розпорядженні весь кабінет міністрів. "Вони повинні закінчити свої зобов'язання на своїх нинішніх робочих місцях, і тому я призначу новий уряд протягом тижня після 15 травня", – уточнила Чапутова, додавши, що в найближчі дні вона спочатку повідомить лідерів політичних партій, а потім і громадськість про конкретні імена.

Людовіт Одор обіймає посаду віцепрезидента Нацбанку з 2018 року.

У 2003-2005 роках він був головним економістом і директором Інституту фінансової політики при Міністерстві фінансів. Потім він був членом банківської ради Нацбанку до вересня 2010 року. Згодом був радником прем'єр-міністра та міністра фінансів до 2012 року. У 2012 році парламент обрав його членом Ради з питань бюджетної відповідальності. З 2016 року є запрошеним професором Центральноєвропейського університету в Будапешті (CEU).

Слід зазначити, що Людовіт Одор є етнічним угорцем, уродженцем міста Комарно, де проживає велика угорська громада. Одор розповів сайту refresher.sk, що відвідував початкову та середню школу з угорською мовою навчання, і довгий час лише пасивно володів словацькою мовою.

У минулому Словаччина мала кілька міністрів угорської національності, а Бела Бугар був віцеспікером словацького парламенту, але угорець ніколи не очолював словацький уряд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: