ЗМІ: РФ провадить операцію впливу з метою розсварити Туреччину з ЄС та Україною

Понеділок, 8 травня 2023, 12:51

Розслідування групи європейських видань встановило, що Росія намагається проводити у країнах Європи операцію впливу з метою ускладнити відносини між Туреччиною та ЄС, а також послабити підтримку України. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у матеріалі шведського Expressen, що брало участь у проєкті поруч із DR, Le Monde, Süddeutsche Zeitung, NRK, SVT, Delfi, WDR/NRD та центром "Досьє". 

Отримані журналістами документи свідчать, що російські спецслужби активно взялися за тему після антитурецьких протестів у Швеції та Данії на тлі блокування Анкарою вступу цих країн до НАТО. У Москві побачили у цьому додаткову можливість розсварити союзників. 

Папери отримали від нібито одного зі співробітників російських спецслужб, особа якого відома журналістам, але її не розкривають.

У поясненні до плану йдеться, що між Туреччиною та ЄС існує явна напруга не лише на рівні офіційних відносин, але й через зростаючі ісламофобські настрої у європейських суспільствах. Далі пропонують організувати акції, які би додатково загострили ситуацію – наприклад, спалення турецького прапора і портретів Ердогана у Гаазі, велику кампанію з образливими графіті проти Ердогана у великих містах Європи.

У матеріалі наводять короткий опис запропонованої акції: "П’ятеро людей (місцеві та іммігранти) у масках стають на прапор Туреччини і палять портрет Ердогана; один з них знімає це на телефон; місце – одне із впізнаваних місць Гааги; відео розсилається турецьким ЗМІ та організаціям, публікується у соцмережах тощо". 

З документів випливає, що деякі такі постановочні акції організували з найнятими "протестувальниками", а в деяких випадках їх використали і проти України. 

Так, в одному з паперів вказано, що постановочною була демонстрація 5 березня у Парижі. Нібито "представники української громади" – кілька людей – розгорнули невеликий антитурецький банер і вигукували на камеру "зупиніть Ердогана". Потім це відео з’явилося на Facebook і YouTube. Згідно з документом, метою цієї провокації було "показати невдячність" українців і нібито байдужість до катастрофічних землетрусів у Туреччині, "підкреслити деструктивний характер проукраїнських активістів та українського суспільства під владою Зеленського загалом". 

 

Ретельно дослідивши матеріали з акції та соцмережі, журналісти Danmarks Radio та Le Monde з’ясували, що нібито "представник української громади" на акції 5 березня у Парижі раніше фігурував на інших акціях, але тоді з антиукраїнськими гаслами. Так, 11 лютого його помітили на акції проти пенсійної реформи з плакатом проти України, НАТО і США.

Журналісти також помітили, що троє тих самих людей періодично з’являлися на акціях, ніяк не пов’язаних з Україною, із плакатами "НАТО, припини бомбити Донецьк" і "Не давайте зброю Україні" та публікували цей контент у соцмережах.

Центр "Досьє" встановив, що найактивніший такий профіль належить алжирцю, який навчався у Санкт-Петербурзі. Наприкінці грудня 2022 року, перед початком операції впливу, він приєднався до кількох французьких груп у Facebook і пропонував там підробіток – 80-100 євро за послуги фотографа. Коли з ним спробували вийти на зв’язок, він заявив, що його акаунт зламаний. Невдовзі після того цей та ще кілька акаунтів, причетних до поширення контенту з акцій, видалили. 

Журналісти ідентифікували ще кількох людей, яких помітили на акціях, але жоден не захотів коментувати, як вони вирішили брати участь і чи отримували за це гроші. 

Дансько-шведський активіст Расмус Палудан – головний ініціатор акцій зі спаленням Корану – заявив DR, що на нього ніяким чином не впливають з Росії і агенти Кремля ніяк не підбурювали його на ті чи інші дії.  

Неофіційно вдалося підтвердити, що кілька західних спецслужб знають про цей російський план. У шведській поліції безпеки Säpo відмовилися детально коментувати, що їм відомо, але зазначили, що російські кампанії впливу часто намагаються скористатися певними розколами у суспільстві для своїх цілей. 

Раніше журналісти низки видань отримали документи про стратегію впливу Росії на держави Балтії, які, схоже, готували ще перед повномасштабною війною. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: