Столтенберг просить держави НАТО якнайшвидше домовлятись про нарощення боєприпасів

П'ятниця, 2 червня 2023, 11:47

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав держави Альянсу підписати більше контрактів з оборонними компаніями для збільшення виробництва боєприпасів, оскільки їхні запаси боєприпасів вичерпуються у зв’язку з підтримкою України.

Про це Столтенберг розповів в інтерв’ю агентству Bloomberg, повідомляє "Європейська правда".

"Що нам потрібно, то це підписання контрактів, тому що тоді промисловість готова інвестувати і нарощувати виробництво", – сказав Столтенберг в інтерв'ю в Осло після дводенної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу.

Усі в НАТО підтримують вступ України, питання в тому, коли це буде – Столтенберг

Він додав, що НАТО запросив представників оборонної промисловості приєднатися до зустрічі міністрів оборони в Брюсселі наприкінці цього місяця, щоб сприяти налагодженню контактів.

Столтенберг висловив сподівання, що під час зустрічі лідерів держав НАТО у Вільнюсі в липні союзники також узгодять план дій щодо оборонної промисловості, в якому визначать шляхи нарощування виробництва і спільних закупівель, а також шляхи забезпечення оперативної сумісності і стандартизації. 

Альянс також погодив нові керівні принципи щодо боєприпасів, в тому числі 155-міліметрових артилерійських снарядів, щоб забезпечити країни більшими запасами як для продовження підтримки України, так і для власних оборонних потреб. 

"Наразі члени Альянсу вичерпали свої запаси для підтримки України – це не стійкий шлях, тому нам потрібно нарощувати виробництво, щоб задовольнити ці нові і більш амбітні цілі", – сказав Столтенберг.

Альянс має намір узгодити нові зобов'язання щодо оборонних витрат, які стануть головною темою обговорення міністрів оборони під час їхньої зустрічі. 

Згідно з нинішнім зобов'язанням, підписаним у 2014 році, члени НАТО домовились витрачати на оборону щонайменше 2% від їхнього ВВП до 2024 року, але лише 8 з 31 країни Альянсу наразі досягли цієї мети.

Столтенберг сказав, що дискусії ще тривають, але "ми очікуємо, що союзники досягнуть 2% якомога швидше, тому що війна в Україні продемонструвала нагальність цього".

Раніше Столтенберг повідомляв, що міністри оборони країн НАТО обговорюватимуть питання можливої передачі Україні західних винищувачів на зустрічі у червні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: