Боррель терміново покликав лідерів Сербії та Косова на переговори до Брюсселя

Четвер, 22 червня 2023, 10:37

Президента Сербії Александара Вучича та прем’єр-міністра Косова Альбіна Курті запросили на термінові переговори до Брюсселя.

Як пише "Європейська правда", про це у Twitter повідомив високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Я запросив лідерів Сербії Александара Вучича та Косова Альбіна Курті до Брюсселя на термінову зустріч, щоб знайти вихід із нинішньої кризи", – зазначив він.

Боррель також заявив про необхідність "негайної деескалації" та проведення нових виборів на півночі Косова за участю косовських сербів.

"Це найважливіше для регіону та ЄС", – додав він.

Між Сербією та Косовом в останні тижні загострилась напруженість через протести в північних косовських муніципалітетах, населених переважно сербами, де за вкрай низької явки – в районі 4% – відбулись місцеві вибори.

Протести сербів призвели до сутичок за участі миротворців НАТО у Косові, а також звинувачень у бік Приштини з боку Заходу через відмову йти на деескалацію.

Минулого тижня у Сербії заявили про затримання трьох озброєних поліцейських Косова біля кордону між двома країнами, натомість офіційна Приштина стверджує, що поліцейських викрали.

Після цього прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив про посилення контролю на кордоні із Сербією, зокрема заборони в’їзду автомобілів із сербськими номерами.

Вучич заявляв, що не бачить сенсу продовжувати діалог із Косовом.

Читайте також: Косово повстало проти мерів: як президент Сербії отримав інструмент для шантажу ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: