Кориневич про слухання за позовом проти РФ у суді ООН: "Дуже хороший початок"

Вівторок, 6 червня 2023, 20:16

Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич назвав "дуже хорошим початком" перший день слухань у Міжнародному суді ООН у Гаазі за позовом України проти Росії у зв’язку з порушенням нею двох конвенцій.

Як повідомляє кореспондентка "Європейської правди" в Гаазі, про це Кориневич, який є головним представником України у питаннях міжнародного юридичного переслідування РФ, сказав у коментарі ЗМІ.

Посадовець зазначив, що нинішні слухання фактично стали кульмінацією шестирічної роботи команди Міністерства закордонних справ та юридичних радників і поклали "дуже хороший початок".

"Це перша справа України проти Росії у міжнародних судових інстанціях, яка дійшла до рівня розгляду справи по суті. Тому це справді дуже важливо. Сьогодні ми поклали дуже хороший початок. Думаю, наші факти, міжнародне право, ті аргументи, які ми застосовуємо, доводять силу нашої позиції", – зазначив Кориневич.

У Міжнародному суді ООН почалися слухання за позовом України проти РФ щодо Криму і Донбасу

За його словами, важко визначити, скільки часу знадобиться на винесення рішення, оскільки це залежить від Суду.

"Тут ключове, що ми слухаємо справу по суті. Після слухань по суті наступна стадія – це винесення рішення", – сказав представник МЗС, додавши, що поки справа "рухається у хорошому швидкісному режимі".

Заступниця керівника української делегації Оксана Золотарьова нагадала, що під час слухань про те, чи підпадає справа під юрисдикцію Міжнародного суду ООН, слухання відбувалися приблизно у ці ж дати червня. Рішення щодо юрисдикції винесли у листопаді, однак на рішення по суті може знадобитися більше часу.

За словами Золотарьової, рішення суду буде "мінімум на сторінок 100-150".

"Росія підірвала дамбу, це дії держави-терориста": розпочалося слухання справи РФ у Міжнародному суді

Як повідомлялось, у Міжнародному суді ООН у вівторок почалися слухання у рамках розгляду по суті позову України проти Росії у зв’язку з порушенням двох конвенцій ООН, який Україна подала у 2017 році. 

Йдеться про справу "Застосування Міжнародної конвенції щодо боротьби з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції щодо подолання усіх форм расової дискримінації".

У позові Київ аргументує, що Росія порушила першу конвенцію, озброюючи збройні угруповання своїх маріонеткових "республік" на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, і другу – своєю політикою щодо неросійських етнічних груп в окупованому Криму. 

Вже у квітні 2017 року Суд виніс проміжне рішення, зобов’язавши Росію не обмежувати можливості кримських татар зберігати свої представницькі інституції, включно з Меджлісом, та забезпечити доступність освіти українською мовою. 

У листопаді 2019 року Суд відхилив усі аргументи Росії щодо юрисдикції суду та прийнятності справи, що стало повною перемогою України на тому етапі розгляду (про це проміжне рішення "ЄвроПравда" детально розповідала у статті "Перемога повна, але не остання").

Читайте також вступну промову агента України з коментарями "ЄвроПравди": "Росія підірвала дамбу, це дії держави-терориста"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: