Зеленський про домовленості щодо F-16: Серйозна, потужна пропозиція

Вівторок, 6 червня 2023, 20:33

Кілька держав так званої коаліції винищувачів передали Україні конкретні пропозиції щодо направлення F-16, але вони мають пройти спільне погодження зі Сполученими Штатами як державою-виробником.

Про це під час спілкування з українськими журналістами у вівторок заявив президент Володимир Зеленський, передає кореспондент "Європейської правди".

Польща допоможе з навчанням українських льотчиків на F-16

Голова держави розповів, що питання винищувачів обговорювалось у межах саміту Європейської політичної спільноти в Молдові 1 червня, де зустрілись лідери держав-учасниць "коаліції винищувачів".

"У мене була одна закрита зустріч із кількома країнами, які точно підтвердили, що дадуть нам F-16. Для цього нам потрібне спільне погодження разом зі Сполученими Штатами. Я деталі про це не можу говорити… Я отримав від деяких наших європейських партнерів уже розуміння щодо кількості. Вона потужна", – зазначив він.

Зеленський заявив, що під час зустрічі отримав "серйозну, потужну пропозицію".

"Тому важливо, щоб ця коаліція (винищувачів – ред.), знову-таки, була домовленістю на папері, можливо – на "Рамштайні" або якійсь іншій платформі. Дай бог, щоб ми дотиснули це до винищувачів. І тоді розпочнеться підготовка всієї інфраструктури, але це не швидко. Є розуміння, що робити", – додав президент.

У травні Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16.

До так званої "коаліції винищувачів" для України на цей час увійшли вісім європейських країн – Велика Британія, Нідерланди, Польща, Данія, Швеція, Бельгія, Португалія та Франція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: