У Білорусі помилували росіянку, яку затримали разом із опозиційним блогером Протасевичем

Середа, 7 червня 2023, 21:58

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко помилував громадянку Росії Софію Сапегу, яку у 2021 році затримали разом із опозиційним блогером, співзасновником Telegram-каналу Nexta Романом Протасевичем.

Про це виданню білоруському "Зеркало" повідомив адвокат Сапеги Антон Гашинський, пише "Європейська правда".

Про помилування Сапеги Лукашенка особисто попросив губернатор Приморського краю Росії (там розташований Владивосток, звідки Сапега родом) Олег Кожемяка щонайменше тиждень тому. За словами Гашинського, росіянку вже звільнили, після чого вона поїхала в Росію.

Сапегу та Протасевича затримали під час примусової посадки в аеропорту Мінська рейсу Ryanair, яким вони поверталися з Афін до Вільнюса, 23 травня 2021 року. 

Росіянку звинуватили за сімома статтями кримінального кодексу Білорусі – за нібито розпалювання соціальної ворожнечі, насильство або погрози застосування насильства щодо правоохоронців і перешкоджання професійній діяльності журналіста. Слідство заявило, що вона була модераторкою телеграм-каналу з даними про білоруських силовиків.

У травні 2022 року Сапегу засудили до шести років колонії. Це – найм’якший термін з тих, які могли загрожувати за оголошеними звинуваченнями, з урахуванням угоди зі слідством. Максимальна санкція за звинуваченнями складала 12 років позбавлення волі.

До арешту у Білорусі дівчина проживала у Литві і вивчала міжнародне право та європейське законодавство у Європейському гуманітарному університеті.

Що стосується колишнього редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, то його у травні 2023 року засудили до восьми років колонії посиленого режиму у справі про "змову з метою захоплення влади". Та пізніше Лукашенко помилував і його.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: