ЄС і США закликають Косово відступити у протистоянні з сербами або зіткнутися з наслідками

Четвер, 8 червня 2023, 12:15

Сполучені Штати і Європейський Союз заявили в середу, що Косово має відступити в напруженому протистоянні з сербами на півночі країни або зіткнутися з наслідками з боку своїх давніх західних союзників.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Попередження пролунали після того, як посланці США і ЄС завершили візити до Косова і Сербії з метою заспокоїти напруженість, яка минулого тижня переросла в сутички і призвела до поранення десятків миротворців НАТО і сербських протестувальників на півночі Косова.

Загострення сталося після того, як косовська влада призначила мерами етнічних албанців на посади в муніципалітетах. Мери були обрані при явці всього 3,5% після того, як серби, які складають більшість в регіоні, бойкотували місцеві вибори.

Посол США на Західних Балканах Габріель Ескобар заявив, що Косово має надати більшу автономію муніципалітетам з сербською більшістю, якщо воно хоче наблизитися до вступу в НАТО і ЄС.

"Вжиті або не вжиті дії можуть мати певні наслідки, які вплинуть на частину відносин (між Косовом і США), і я не хочу, щоб це сталося", – сказав Ескобар.

Він і представник ЄС Мирослав Лайчак не уточнили, з якими ще наслідками може зіткнутися уряд прем'єр-міністра Косова Альбіна Курті, в якому переважають етнічні албанці, якщо він не погодиться на їхні вимоги.

"Я не думаю, що такі речі вирішуються тиском і згадуванням про наслідки і навіть санкції", – сказав Курті.

"У нас є проблеми з посланцями ЄС і США, але наші двосторонні відносини з ЄС і США відмінні", – додав він.

Лайчак заявив у понеділок, що посли представили Курті пропозиції щодо деескалації ситуації на півночі Косова, додавши, що у них була "довга, чесна, важка дискусія".

США і ЄС закликали Курті відкликати мерів з їхніх посад і вивести з північних муніципалітетів спеціальні поліцейські підрозділи.

Вони також закликали провести нові місцеві вибори на півночі за участю сербів і закликали Косово виконати угоду 2013 року про створення асоціації сербських муніципалітетів, щоб надати цій громаді більше автономії.

Косовський високопосадовець повідомив Reuters, що західні країни, які були рішучими прихильниками незалежності країни з моменту її офіційного розриву з Сербією у 2008 році, попередили Курті, що Косово може зіткнутися з численними каральними заходами.

Минулого тижня Вашингтон скасував участь країни у військових навчаннях Defender Europe під проводом США.

У Косові перебуває близько 4000 військовослужбовців НАТО, і у відповідь на загострення ухвалили рішення про додаткове введення ще 700 військовослужбовців.

Водночас Косово відкрите до можливості проведення нових виборів у чотирьох північних муніципалітетах, де більшість складають серби, після заворушень, але до цього вимагає вжити низку заходів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: