У Молдові тривають протести фермерів: перекрили один з митних постів

Четвер, 8 червня 2023, 14:47

У Молдові тривають протести фермерів проти "халатного ставлення держструктур до агропромислового комплексу", серед вимог – заборона на імпорт сільгосппродукції з України. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на молдовську асоціацію "Сила фермерів". 

У четвер, на другий день протестів, молдовські фермери, серед іншого, заблокували митний пост Леушень.

Відео з місця події дивіться на нашому Telegram-каналі.

Протестують також в Теленештському та Резінському районах Молдови.  

Асоціація "Сила фермерів" 7 червня провела переговори з прем'єром Молдови Доріном Речаном, але залишилася незадоволеною результатами дискусії. 

Під час дискусії фермери зазначили, що, на жаль, навіть деякі з найбільш конкретних обіцянок, даних владою з березня, досі не виконані. Прем'єр-міністр відхилив прохання фермерів підписати меморандум для виконання вимог аграріїв з конкретними термінами їх виконання.

Організація звернулася 17 травня до уряду з вимогою до 3 червня вжити заходів, щоб допомогти сільгоспвиробникам. Фермери вимагають, серед іншого, ввести заборону на імпорт сільгосппродукції з України, зобов'язати Джурджулештський порт експортувати тільки молдавську сільськогосподарську продукцію.

В асоціації заявили, що на зустрічі з главою уряду 7 червня чули тільки загальні обіцянки на невизначений термін, тоді як більшості фермерів нібито загрожує банкрутство в найближчі два-три місяці. 

З цієї причини після переговорів фермери оголосили про проведення мітингів у 20 населених пунктах, а якщо влада так і не прислухається до їхніх вимог, фермери обіцяють влаштувати масовий протест і в Кишиневі.

"В акції взяли участь понад 550 одиниць сільськогосподарської техніки та більше тисячі фермерів і працівників сільського господарства майже з усіх районів країни", – зазначають в асоціації "Сила фермерів".

Там повідомили, що 7 червня фермери заблокували кілька національних трас, таких як Каушани-Штефан Воде, Кишинів-Леушень, Леова-Кантемір, Єдинці-Бєльці та Кагул-Кантемір.

Нагадаємо, у Молдові фермери анонсували протести ще 26 травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: