Росія після рішення щодо "скіфського золота" обіцяє "відновити історичну справедливість"

П'ятниця, 9 червня 2023, 20:53

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова у п’ятницю заявила, що Москва не здивована рішенням Верховного суду Нідерландів про повернення "скіфського золота" Україні.

Як пише "Європейська правда", коментар Захарової опублікований на сайті російського МЗС.

Речниця МЗС Росії заявила, що не очікувала на інше рішення суду з урахуванням підтримки Нідерландами України.

"Нідерландська судова система вже давно перестала відповідати стандартам неупередженого і справедливого правосуддя, а займається лише обслуговуванням політичних замовлень власної, а тепер і київської влади", – вважає вона.

Також Захарова заговорила про "черговий небезпечний прецедент", який нібито створює рішення суду, бо "підриває довіру між музейними спільнотами", й пообіцяла "адекватну реакцію" з боку Москви.

Україна обговорить з музеєм у Нідерландах, як повернути "скіфське золото"

"Скіфське золото" є частиною культурної спадщини Криму, і жодні рішення заангажованих судів не можуть скасувати цей незаперечний факт. Історичну справедливість буде відновлено", – підсумувала вона.

9 червня Верховний суд Нідерландів виніс остаточне рішення у справі "скіфського золота", постановивши повернути експонати Україні.

Музей Алларда Пірсона в Амстердамі отримав об'єкти у тимчасове користування з чотирьох музеїв Криму у 2014 році. Коли Росія анексувала півострів, стало незрозуміло, кому передавати ці предмети: музеям в окупованому Криму чи Україні.

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні "скіфське золото", однак у січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення. Суд в Амстердамі в 2021 році ухвалив рішення на користь України.

"Кримські музеї" звернулися до Верховного суду, який 9 червня постановив, що скарби є культурною спадщиною всієї України. Тепер, коли Верховний Суд ухвалив це рішення, суперечка нарешті завершилася.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: