У Зеленського відкинули заяви з Варшави, що Україна недостатньо цінує підтримку

Понеділок, 31 липня 2023, 19:10

В Офісі президента України назвали безпідставними заяви у Варшаві про те, що Київ нібито недостатньо цінує допомогу, надану Польщею.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідний коментар опублікував заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга.

Заява Сибіги з’явилася у відповідь на слова держсекретаря – керівника офісу з питань міжнародної політики в адміністрації президента Польщі Анджея Дуди Марчина Пшидача у контексті ситуації з блокуванням експорту українського збіжжя через Польщу.

В інтерв’ю польським ЗМІ Пшидач зауважив, що Україна отримала справді велику підтримку від Польщі і їй "варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років".

"Категорично відкидаємо спроби окремих польських політиків навʼязати польському суспільству безпідставну думку, нібито Україна не цінує допомогу від Польщі. Це, очевидно, гра на власні конʼюнктурні інтереси, яка не має нічого спільного з дійсністю. Маніпуляція. А реальність – це дружній і відкритий діалог президентів України і Польщі, між якими присутній високий рівень взаєморозуміння і взаємної довіри", – відреагував Андрій Сибіга.

Він нагадав, що де-факто Україна щоденно віддячує Польщі та іншим союзникам тим, що українські військові продовжують тримати фронт. 

"Польська зброя в руках українських військових ефективно стримує російського агресора. І підтримка нас зброєю – це не благочинність, а інвестиції у власну безпеку Польщі. Саме українці сьогодні захищають цінності і безпеку нашого регіону і роблять це також в інтересах Польщі та всього вільного світу", – зазначив Сибіга, додавши, що це є "найвищим рівнем вдячності", який дивно не помічати.

Він нагадав також, що українці завдяки усій солідарній підтримці Польщі зараз вважають поляків чи не найближчим народом. 

"Коли Україна у війні, намагання "виторгувати" у неї ще щось більше – це рівнозначне віроломству, якому не повинно бути місця у наших взаєминах.

Всім відомо, в яких умовах працює сьогодні український фермер, наражаючи своє життя на замінованих полях та під ракетними обстрілами. За цих виняткових обставин наполягати, щоб Україна, у рамках своєї вдячності Польщі, змирилася із закриттям кордонів для українських сільськогосподарських продуктів – рівнозначне змушувати нас погодитися на евтаназію. Нема нічого гіршого, ніж коли твій рятівник вимагає у тебе плату за порятунок навіть коли ти стікаєш кровʼю", – заявив Андрій Сибіга.

Одночасно він висловив впевненість, що ці слова недоречні для польсько-українських стосунків і Україна та Польща "приречені на міцний союз і братерство".

"Росія завжди прагнутиме нас розʼєднати, але ми вистоїмо, бо в єдності – наша сила і безпека", – наголосив Сибіга.

Андрій Сибіга зазначив, що обрав саме таку форму заяви через те, що слова Пшидача пролунали у публічному інтерв’ю. 

Як відомо, Україна змушена експортувати агропродукцію суходолом і річковим транспортом після того, як Росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи й почала обстрілювати українські порти, заблокувавши морський експорт.

Частина західних сусідів України висловили готовність допомогти з експортом, але "не за рахунок власних фермерів".

Польський міністр сільського господарства Роберт Телус заявив, що Польща готова запровадити односторонню заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України, якщо ЄС вирішить не продовжувати чинні заходи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: