Трампу оголосили звинувачення у справі про штурм Капітолія, його чекають у суді

доповнено
Середа, 2 серпня 2023, 00:39

Федеральне велике журі у вівторок схвалило оголошення федеральних кримінальних обвинувачень колишньому президенту США Дональду Трампу у справі про штурм Капітолія 6 січня 2021 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CNN.

В обвинувальному акті, опублікованому після рішення великого журі, Трампу висувають чотири пункти звинувачень: змова з метою введення в оману Сполучених Штатів; змова з метою перешкоджання офіційному розслідуванню; перешкоджання та спроба перешкоджання офіційному розслідуванню; і змова з метою порушення прав.

Крім того, там стверджується, що штурм Капітолія пов'язаний зі спробами Трампа оскаржити результати президентських виборів у США у 2020 році. "Незабаром після дня виборів відповідач (Трамп. – Ред.) також вдався до незаконних засобів, щоб зменшити кількість законних голосів і підірвати результати виборів", – йдеться в документі.

ЗМІ повідомили про великі витрати Трампа на юридичні послуги

Позаяк в акті фігурує поняття змови, можна очікувати, що обвинувачення висунуть й іншим фігурантам розслідування 6 січня.

У зв'язку з оголошенням обвинувального акта Трампа викликали до федерального суду у Вашингтоні в четвер, 3 серпня, на 23:00 за Києвом.

Своє розслідування тих подій, як відомо, вів нині розпущений спецкомітет Палати представників США, який рекомендував притягти Трампа до кримінальної відповідальності за "підбурювання до повстання". Це одна з найтяжчих статей, яка потенційно могла б заборонити йому обиратись на державні посади – аж до президента США.

Нинішній обвинувальний акт – уже другий за два місяці для спецпрокурора Міністерства юстиції США Джека Сміта, який веде федеральні справи, в яких фігурує Трамп. Попереднє звинувачення стосувалось неналежного поводження із секретними документами, де американський експрезидент не визнав провину за жодним із 37 пунктів.

Трамп обіцяє змагатись за посаду президента США, навіть якщо його посадять

Крім того, раніше цього року прокурор округу Манхеттен у Нью-Йорку висунув Трампу звинувачення в незаконному фінансуванні передвиборчої кампанії. Також нагадаємо, що у штаті Джорджія триває інше розслідування про ймовірну спробу неправомірного впливу Трампа на вибори 2020 року через тиск на місцевих посадовців.

Трамп, який нині є найпопулярнішим претендентом на президентську номінацію серед Республіканської партії, став першим експрезидентом США в історії, який є обвинуваченим у кримінальній справі. Підкреслимо, що ймовірне ув'язнення не вплине на можливість Трампа обратись президентом США.

Читайте також: Зупинити Трампа: що загрожує експрезиденту США за звинуваченнями про штурм Капітолія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: