Президенту Республіки Сербської захотілось в "альтернативу ЄС" – БРІКС

Понеділок, 28 серпня 2023, 21:42

Мілорад Додік, очільник Республіки Сербської, закликав до вступу Боснії і Герцеговини до неформального об’єднання БРІКС через нібито гальмування європейської інтеграції.

Таке Додік мовив у Twitter, повідомляє "Європейська правда".

На думку проросійського очільника Республіки Сербської, "Європейський Союз має альтернативу" у вигляді БРІКС.

"З огляду на те, що з Брюсселя постійно надходять нові та незрозумілі умови прийому в ЄС, вважаю, що БіГ потрібно податись на членство у БРІКС", – написав Додік.

Висловивши сподівання, що Боснія і Герцеговина вступить у БРІКС раніше, ніж у ЄС, він пообіцяв підконтрольним йому посадовцям Республіки Сербської направити відповідну пропозицію.

Нагадаємо, БРІКС – це англійська абревіатура на позначення неформального об’єднання Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південно-Африканської Республіки, що існує з 2001 року. БРІКС подає себе як альтернативу західним структурам штибу "Групи семи" чи G20.

На саміті наприкінці серпня лідери країн БРІКС ухвалили рішення запросити Аргентину, Ефіопію, Єгипет, Іран, ОАЕ і Саудівську Аравію. (Більше про це – в подкасті "Української правди".)

Після війни 1990-х років Боснія була розділена на два автономні регіони – Республіку Сербську та Федерацію БіГ, де проживають боснійці та хорвати, відповідно до Дейтонської мирної угоди. Водночас РС і її президент Мілорад Додік в останні тижні ухвалили кроки, які прямо суперечать цим угодам.

Не без російської підтримки, Додік раніше неодноразово погрожував вивести Республіку Сербську зі складу Боснії і Герцеговини, погрожуючи підірвати мир на Західних Балканах.

Більше про ситуацію в цій країні читайте в інтерв'ю "ЄвроПравди" з головою Президії БіГ Желько Комшичем: Вплив Путіна на Балканах, подвійні стандарти Заходу, шанси нової війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: