Санду вважає, що референдум про нейтральний статус Молдови не на часі

Вівторок, 12 вересня 2023, 15:26

Молдовська президентка Мая Санду вважає, що зараз неналежний час проводити національний референдум про те, чи зберігати Молдові її нейтральний статус.

Як повідомляє Newsmaker, про це вона сказала у телеефірі, пише "Європейська правда".

Санду зазначила, що у владі Молдови після відкритого нападу Росії на Україну не обговорюють потенційного вступу в НАТО, а лише співпрацю з Альянсом. 

На її думку, національний референдум про збереження нейтрального статусу Молдови поки не на часі.

"Наш порядок денний – це порядок денний від громадян. Поки громадяни вважають, що Молдова має залишатися нейтральною, ми поважаємо цей вибір. Якщо ставлення зміниться, ми побачимо це у соцопитуваннях. Тож не думаю, що зараз вдалий час для референдуму, щоби дізнатися більш офіційне рішення громадян", – зазначила Санду. 

Вона припустила, що мешканці Молдови навряд підтримують нейтральний статус країни через те, що вірять у його захисну роль. "Росія давно порушує наш нейтралітет, розмістивши свої війська на території нашої країни… Думаю, тут є певне почуття страху – деякі люди під впливом російської пропаганди думають, що якщо почати обговорювати членство у НАТО, ризик агресії з боку Росії зросте", – додала президентка.

Одне з останніх опитувань на цю тему, що проводилося у вересні, засвідчило, що членство Молдови у НАТО підтримують лише 26,5% громадян, тоді як 54% проти.

Зазначимо, нейтралітет Молдови закріплений у конституції, а механізм зміни нейтрального статусу майже "невиконуваний".

Детально на цю тему читайте у статті: Чому Молдова не хоче йти до НАТО та як планує здолати Придністров’я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: