Європарламент посилив запобіжники від корупції та лобізму 

Середа, 13 вересня 2023, 18:12

Європарламент схвалив зміни до внутрішніх правил для посилення запобіжників від корупції згідно з планом реформ президентки органу. 

Про це повідомили у пресслужбі, пише "Європейська правда".

Зміни схвалили 505 голосами "за", проти голосували 93, 52 – утрималися.

Поліція Бельгії обшукала офіси двох фігурантів корупційного скандалу в Європарламенті

Поправки передбачають посилену заборону на усі види діяльності європарламентарів, що можуть розцінюватися як лобізм; зобов’язання інформувати у всіх звітах та оцінках про те, що під час роботи над ними враховувалися пропозиції тих чи інших діячів з-поза Європарламенту; жорсткіші санкції за порушення правил. 

Крім того, посилили правила до повідомлень про зустрічі усіх євродепутатів з представниками третіх країн; розширили визначення конфлікту інтересів; заборонили зустрічі євродепутатів з тими, які в останні пів року склали мандат; понизили поріг для декларування гонорарів за певну діяльність; посилили правила щодо подарунків та компенсації витрат на проїзд третіми сторонами. 

Більшість змін набудуть чинності з 1 листопада 2023 року.

Приводом для змін став корупційний скандал у Європарламенті, відомий як "Катаргейт". Нагадаємо, у грудні минулого року Бельгія висунула звинувачення чотирьом особам, пов'язаним із Європейським парламентом, у тому, що Катар, який приймав Чемпіонат світу з футболу, обдаровував їх готівкою та подарунками з метою вплинути на ухвалення рішень.

Катар заперечує причетність до корупційного скандалу.

ЄвроПравда детально розповідала про "Катаргейт" у статті: Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: