Польські ЗМІ: Єврокомісія продовжить заборону агроімпорту з України, але не до кінця року

П'ятниця, 15 вересня 2023, 12:51

Єврокомісія, швидше за все, продовжить заборону ввезення агропродукції з України до п’яти країн ЄС, але не до кінця року, як того вимагає Польща.

Як пише "Європейська правда", про це з джерел в ЄС стало відомо польській радіостанції RMF FM.

"Все вказує на те, що рішення про продовження ембарго буде прийнято – хоча, можливо, не до кінця року, як того прагне польський уряд", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, існують вагомі аргументи на користь продовження заходів, зокрема дані, які свідчать про те, що український імпорт зростає, незважаючи на заборону.

Втім, останнє слово залишається за очільницею Єврокомісії. Урсула фон дер Ляєн нібито пообіцяла президенту України Володимиру Зеленському, що вона не буде продовжувати заборону. Тепер їй доведеться вибирати між виконанням цієї обіцянки та інтересами фермерів ЄС.

Як стало відомо радіостанції, рішення, швидше за все, буде прийнято сьогодні в другій половині дня. Затягування питання до півночі, коли формально закінчується термін дії заборони, нікому не вигідно.

Рішення буде прийнято колегіально, так званим письмовим способом. Це означає, що коли буде офіційний запит від голови кабінету комісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса, теоретично кожен з кабінетів комісарів зможе висловити свої зауваження. Лише після цього буде зелене світло від голови ЄК. Після цього публікується пресреліз.

Євросоюз запровадив заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п'яти сусідніх з Україною країн 2 травня. 5 червня вона була продовжена. Сьогодні термін дії ембарго закінчується.

Уряд Польщі у вівторок ухвалив резолюцію, у якій декларує наміри продовжити заборону на національному рівні, якщо її не продовжать на рівні ЄС.  

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у відповідь анонсував звернення до арбітражу СОТ у разі блокування Польщею експорту українського зерна.

Детальніше на цю тему читайте статтю Криза 15 вересня: нове випробування для відносин України та Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: