У Чорногорії через 5 місяців після виборів наближаються до домовленості про уряд

П'ятниця, 13 жовтня 2023, 16:18

У Чорногорії через понад п'ять місяців після парламентських виборів партії наблизилися до угоди про склад нового уряду.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Vijesti.

Проєкт угоди, що розрахована на чотири роки, передбачає, що найбільше мандатів отримає нещодавно створена партія "Європа зараз" (PES), "Нова сербська демократія" (що входить до просербського і прихильного до Росії блоку "За майбутнє Чорногорії")  висуне свого представника на посаду спікера Скупщини, а "демократи" (помірковано просербські "Демократична Чорногорія") отримають посади у силовому блоці. 

Кандидатуру прем’єра висуне "Європа зараз", яку очолює Мілойко Спаїч, "демократи" – віцепрем’єра з питань безпеки, політичної системи і внутрішньої політики, а також віцепрем’єра з європейських і закордонних справ. 

"Європа зараз" також висуне кандидатів на посади міністрів з питань транспорту і судноплавства, міського планування, держвласності, європейських справ, фінансів, освіти, науки та інновації, юстиції, праці й соціальних питань, охорони здоров’я, енергетики, закордонних справ. 

"Албанський форум" запропонує віцепрем’єра з економічної політики, який одночасно буде міністром економічного розвитку; віцепрем’єра з питань праці, освіт, охорони здоров’я і соціальних питань – громадське об’єднання CIVIS.

"Демократи" мають отримати посаду міністрів внутрішніх справ, оборони, туризму, екології, сталого розвитку, культури й медіа. 

Соціалістична народна партія (SNP) запропонує міністра сільського й лісового господарства та управління водними ресурсами, а також міністра з питань молоді та спорту. 

Представники "Албанського альянсу" мають отримати посаду міністра у справах прав людини і прав меншин.

При цьому об'єднання "За майбутнє Чорногорії" (ZBCG) має своїми діями у парламенті підтримувати уряд за участі PES, "демократів", SNP, "Албанського форуму" та "Албанського альянсу". 

Нагадаємо, про підсумки виборів у Чорногорії "Європейська правда" розповідала у статті: Перемога з невідомими: чому проросійські сили Чорногорії зберегли шанси на реванш.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: