В НАТО затвердили заміну літаків дальнього радіолокаційного стеження

Середа, 15 листопада 2023, 13:52

У НАТО затвердили контракт на заміну флоту своїх літаків дальнього радіолокаційного стеження (AWACS), оскільки наявний парк повітряних суден Альянсу наближається до завершення свого терміну експлуатації.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу НАТО.

Виробництво шести нових літаків Boeing E-7A Wedgetail має розпочатись найближчими роками, а перші літаки будуть готові до виконання бойових завдань до 2031 року.

В НАТО назвали цю угоду однією з найбільших військових закупівель в історії Альянсу.

Реклама:

"Об'єднавши ресурси, члени Альянсу можуть спільно купувати і експлуатувати важливі засоби, придбання яких окремими країнами було б надто дорогим. Ці інвестиції в найсучасніші технології демонструють силу трансатлантичної оборонної співпраці в той час, коли ми продовжуємо адаптуватись до більш нестабільного світу", – сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг.

E-7 Wedgetail оснащений потужним радаром, він може виявляти ворожі літаки, ракети і кораблі на великих відстанях і може спрямовувати винищувачі НАТО до їхніх цілей.

Нагадаємо, наприкінці вересня в НАТО вирішили тимчасово розмістити в литовському Шяуляї літаки спостереження повітряної системи попередження і управління.

А у жовтні НАТО вирішив посилити патрулювання в Балтійському морі після пошкодження газогону Balticconnector і кабелю зв’язку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: