Кулеба розповів про "оптимістичний реалізм" щодо наступних кроків у наближенні України до ЄС

Четвер, 2 листопада 2023, 13:39

Глава МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що є "оптимістичним реалістом" щодо переходу України на етап переговорів про членство у ЄС, та висловив сподівання, що європейські вибори у 2024 році не загальмують процеси, пов’язані з розширенням ЄС. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав 2 листопада на конференції щодо розширення ЄС у Берліні.

На запитання про його очікування від рішення Європейської ради наприкінці року Кулеба відповів, що є "оптимістичним реалістом".

"Ми чекаємо на рішення Євроради відкрити переговори з Україною. Перед тим ми чекаємо оцінки від Єврокомісії щодо виконання семи рекомендацій", – зазначив міністр. 

Реклама:

Кулеба зауважив, що для України важливо мати довірливі відносини з Євросоюзом і досі це було так. "Коли ЄС просить нас щось зробити і ми робимо, то додаткові умови не з’являються. Така якість відносин потрібна країнам-кандидатам", – пояснив він.

Дмитро Кулеба зазначив, що 2024 рік буде для Євросоюзу "роком змін" та висловив сподівання, що виборчі процеси у ЄС не будуть мати негативного впливу на процеси, пов’язані з розширенням.

"Але, думаю, розширення – єдиний спосіб для ЄС стати сильнішим", – сказав він.

На його думку, від розширення передусім виграють громадяни країн ЄС і спільний ринок, а по-друге – виграє світ, тому що Євросоюз стане сильнішим гравцем на міжнародній арені. 

Глава МЗС Німеччини під час обговорення висловила думку, що країни-кандидати повинні отримати доступ до певних переваг, які дає членство у ЄС, ще до того, як офіційно стануть членами Союзу. 

Також вона натякнула на позитивне рішення щодо руху України до Євросоюзу від лідерів ЄС на саміті в грудні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: