США засудили рішення Росії дозволити проведення ядерних випробувань

Четвер, 2 листопада 2023, 20:19

Державний секретар США Ентоні Блінкен висловив стурбованість рішенням Росії відкликати ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ), що потенційно дозволить РФ їх проводити.

Про це йдеться в заяві Блінкена на сайті Держдепу, яку цитує "Європейська правда".

На думку очільника зовнішньополітичного відомства США, рішення Росії – "це значний крок у хибному напрямку, який віддаляє нас від набуття договором чинності, а не наближає до нього".

"Дії Росії лише підірвуть довіру до міжнародного режиму контролю над озброєннями. Ми цінуємо аналогічні заяви про занепокоєння, висловлені багатьма іншими державами протягом останніх тижнів щодо цієї дії", – додав він.

Реклама:
ЄС відреагував на відкликання Росією ратифікації договору про заборону ядерних випробувань

Водночас, за словами Блінкена, США взяли до уваги запевнення Росії не проводити ядерні випробування попри відкликання ратифікації, й підтверджують необхідність збереження глобальної заборони випробувань ядерної зброї.

Держсекретар також нагадав, що Росія вже тривалий час посилює ядерні ризики й підвищує напруженість н тлі своєї незаконної війни проти України.

Нагадаємо, 2 листопада, після рішення російського парламенту, президент Росії Владімір Путін підписав закон про відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Міністерство закордонних справ України називало рішення Росії черговим кроком ядерного шантажу.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Москва час від часу вдається до ядерних погроз. Розвідка й лідери західних держав загалом вважають такий сценарій малоймовірним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: